Izrael rakétaelhárító rendszert épít

2007.02.01. 21:16

Zöld jelzést kapott csütörtökön az izraeli kormánytól a Rafael izraeli állami fegyvergyártó konszern egy kis hatótávolságú rakéták elleni védelmi rendszer kidolgozására. A zsidó államnak eddig nincs hatásos elhárítóeszköze, a palesztinok által bevetett kasszám- és katyusa-rakéták ellen.

A vállalat várhatólag 2009-re helyezi üzembe az "Iron Cap" elnevezésű rakétaelhárító rendszert, amely az elképzelés szerint védelmet nyújt az Izraelre kilőtt olyan kis hatótávolságú rakétákkal szemben, mint amilyenek a palesztin szélsőségesek által alkalmazott házi készítésű lövedékek vagy a libanoni Hezbollah szervezet által előszeretettel bevetett katyusa rakéták.

A 240 millió dollárból kifejlesztendő rendszer képes lesz a levegőben megsemmisíteni az Izrael ellen indított rövid hatótávolságú rakétákat - közölték izraeli biztonsági forrásból, miután Amír Perec, a zsidó állam védelmi minisztere ismertette a fegyverrendszer kialakítását előíró rendeletét.

A védelmi miniszter megrendelt egy a Hezbollah által a nyári libanoni háborúban bevetett Zelzal rakétához hasonló közepes hatótávolságú lövedékek ellen védelmet nyújtó rendszert is, amelyet "Dávid parittyája" néven emlegetnek, és amely az amerikai Raytheon hadiipari cég és az izraeli védelmi minisztérium közös fejlesztése.

A tárcavezető közleményében - minden bizonnyal egy Ciszjordániából való esetleges izraeli kivonulásra utalva - azt írta, a védelmi rendszer "megnövelheti Izrael diplomáciai manőverezési képességét".

KAPCSOLÓDÓ CIKK