Lemosta energiapolitikája kritikusait Putyin

2007.02.01. 18:22

Elutasította az orosz elnök éves sajtókonferenciáján, hogy országa energiakincsével igyekezne nyomást kifejteni szomszédaira. Vlagyimir Putyin szívesen beszélt a fejlődő orosz gazdaságról és a szerinte a fogyasztóknak kedvező energiapolitkáról. Elnöki utódjáról azonban - neki ugyanis 2008 márciusában véglegesen lejár a mandátuma - hallgatott.

Erőteljesen tagadta Valgyimir Putyin, hogy Oroszország arra használná fel energiakincsét, hogy ezzel nyomást fejtsen ki más országokra. Az orosz elnök erről csütörtökön tartott, nagyszabású éves sajtókonferenciáján beszélt Moszkvában.

Putyin szerint az Ukrajnával és más szomszédos országokkal megkötött újabb energiamegállapodásai a "fogyasztók hasznára lesznek", és ezzel a "szakemberek tisztában vannak". Az orosz elnök szerint az áremelés piaci kiigazítás volt csupán, mivel már nem tudják fenntartani a szovjet stílusú energiatámogatási rendszert. "Nem köteleségünk más országok gazdaságát támogatni. Senki sem cselekszik így, miért várják el ezt épp tőlünk?" - idézte a BBC. Moszkva januári, Fehéroroszországgal folytatott gázárvitája komoly aggodalmakat keltette az EU-ban.

Az orosz elnök az egykori FSZB-ügynök, Alekszander Litvinyenko londoni megmérgezésével kapcsolatban azt mondta, nem hisz az összeesküvés-elméletekben. "Arra ami ott történt, megismétlem, csak a nyomozás adhat választ" - közölte. Putyin szerint az exkémnek nem volt birtokában titok, amivel károsíthatta volna Oroszországot.

A posztjáról jövő márciusban távozó Putyin ugyanakkor hallgatott lehetséges utódáról. "Nem lesz utód. Jelöltek lesznek az elnöki posztra" - ezzel igyekezett lemosni az ezt firtató kérdéseket, de azért utalt rá, hogy lesz kedvence: "Mint az orosz föderáció állampolgárának, amelyre nagyon büszke vagyok, jogom van, hogy kifejtsem, kit kedvelek, de ezt majd csak a választási kampány során teszem meg."

Az orosz alkotmény értelmében Putyin két ciklus betöltése után nem lehet többé elnök. Mostanra azonban annyira hatalmas és népszerű lett, hogy széles körben elterjedt az a nézet: akit ő megnevez mint általa támogatott jeolöltet, az lesz a győztes.

A változatos témákról szóló maratoni, több mint ezer résztvevővel zajló sajtókonferencián az elnök egyebek mellett arról is beszélt, hogy Oroszország a világ egyik legerősebb gazdasága, amely gyorsan - 2006-ban például 6,9 százalékkal - nő, és amelyben csökken az infláció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK