Beragasztották a síró orosz árvák száját

2007.02.01. 16:03

Embertelen bánásmódra derült fény egy oroszországi kórházban, ahol ragasztószalaggal tapasztották be a túl hangosan síró csecsemők száját. Az egyik jekatyerinburgi kórház nővéreit ugyanis zavarta a hang. Az ügyet egy gyerekeit a kórházban kezeltető nő robbantotta ki, aki videofelvételeket is készített a leragasztott szájjal, tehetetlenül fekvő árvákról.

Nyomozás indult egy orosz kórház ellen, miután embertelen bánásmódra derült fény. Az egyik jekatyerinburgi kórház nővérei ugyanis egy szemtanú beszámolója szerint ragasztószalaggal tapasztották be a síró csecsemők száját, hogy ne zavarja őket a hang. Az esetről a kórház egyik betege adott hírt, aki fojtott gyerekhangokra lett figyelmes. "Hallottam, ahogy egy csecsemő motyorog a szomszéd teremben. Amikor benéztem, láttam, hogy a szája ragasztószalaggal le van ragasztva. Nem tudott sírni, vagy bármit csinálni, csak motyorgott" - mondta szemtanú, aki maga is gyermekeivel volt a kórházban.

A nő ekkor mobiltelefonjával készített filmfelvételeket a rácsos ágyakban fekvő gyerekekről. A ragasztószalaggal betapasztott szájú gyereken kívül más kicsiknek cumi volt a szájába leukoplasztozva. Mindannyian árvák. Amikor szólt a nővérnek a dologról, az azzal hesegette el, hogy a gyerekek túl hangosan sírnak, ami zavarja őket a munkájukban.

A sajtóban széles körben taglalt ügy megrázta az orosz közvéleményt, pedig már hozzá vannak szokva a kórházi botrányokhoz. Az ügyben nyomozás indult, és kiderült, hogy a ragasztószalagot nem először használták. "A gyerekek száját egyéves korukig rendszeresen betapasztották, hogy csendben maradjanak" - közölte az ügyben eljáró ügyészség. Állítólag azért követték ezt a gyakorlatot, mert a kisszámú személyzetnek nem volt ideje foglalkozni a kicsikkel - írja a BBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKK