Makaóban dőzsöl az észak-korei diktátor fia

2007.02.01. 9:07

Három éve Makaóban dőzsöl Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia. A férfi hamis útlevéllel rendelkezik, kaszinókba, luxuséttermekbe jár.

A 35 éves Kim Dzsong Nam rendszeresen ötcsillagos szállodákban vesz ki lakosztályt a Kínához tartozó egykori portugál gyarmaton, míg családja egy villában lakik - állítja csütörtöki számában a South China Morning Post című hongkongi napilap. Az újság meg nem nevezett személyek hat hetes nyomozására hivatkozva közölte ezt az információt.

Az észak-koreai diktátor fiát gyakran látják divatos éttermekben és kaszinókban is. Legutóbb orvosi vizsgálatok céljából járt Kínában, ennek pontos időpontját azonban nem közölték.

A South China Morning Post azt is tudni véli, hogy az ifjú Kim portugál vagy dominikai útlevéllel utazik. Korábban rendszeresen járt Hongkongban is, de Észak-Korea tavaly október 9-i nukleáris kísérlete után megtagadták tőle a beutazási engedélyt.

A makaói kormány tájékoztatási hivatala nem volt hajlandó a lap értesüléseit kommentálni, a hongkongi észak-koreai konzulátus pedig azt állította, hogy nem tud Kim makaói tartózkodásáról. Nem erősítette meg a hírt a dél-koreai újraegyesítési minisztérium és a titkosszolgálat sem. Egy, az Egyesült Államokban élő, Kimmel szoros üzleti kapcsolatban lévő, névtelenséget kérő férfi viszont arról tájékoztatta az amerikai hírügynökséget, hogy Kim éppen csütörtökön készül Makaóból Hongkongba.

A tokiói Jomiuri Simbun című napilap hasonló tudósítást tett közzé szerdai számában, a kövér Kim Dzsong Nam állítólagos fotójával színesítve. Kimet Japánból 2001-ben kiutasították, mert hamis útlevéllel próbált bejutni az országba. Egyes feltételezések szerint e kellemetlen ügy miatt esett ki apja kegyeiből.

Az Egyesült Államok 2005-ben elrendelte mintegy 24 millió dollár értékű észak-koreai számla befagyasztását a makaói Banco Delta Asiában, hogy ezzel büntesse azokat a cégeket, amelyeket Washington az észak-koreai rezsim javára végzett pénzmosással vádol.

KAPCSOLÓDÓ CIKK