A Fehér Ház nem tárgyal Iránnal és Szíriával

2007.03.01. 1:17

A Fehér Ház kizárta annak lehetőségét, hogy a március 10-i nemzetközi Irak-konferencián kétoldalú párbeszédet folytasson Iránnal és Szíriával.

Tony Snow fehér házi szóvivő szerdán tartott sajtóértekezletén leszögezte, hogy nem változott az amerikai kormányzat Irán- és Szíria-politikája. Megerősítette, hogy amíg két ország nem tesz eleget az Egyesült Államok által támasztott követelményeknek, szóba sem jöhet a kétoldalú tárgyalás.

Az Egyesült Államokban sokan úgy értelmezték azt a tényt, hogy a konferencián részt vesz az Egyesült Államok is, noha Irán és Szíria is meghívást kapott, hogy Washington szakít eddigi elutasító politikájával. Tony Snow aláhúzta: nincs szakadás az amerikai diplomáciában, nincs semmi olyan, amelyet egyesek egy regionális tanácskozáson való amerikai részvételre hivatkozva politikai változásnak neveznek. Hozzátette, nem ez a konferencia nyújt alkalmat arra, hogy módosítsák a diplomáciai körképet.

Az amerikai külügyminisztérium lehetségesnek nevezte a közvetlen eszmecserét Irán és Szíria képviselőivel, azzal a kitétellel, hogy szigorúan Irakkal kapcsolatos kérdésekről tárgyalhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK