Csúnyán néz a niggerezőkre New York

2007.03.01. 11:33

Szerdától tilos a nigger szó használata New Yorkban. Az erről szóló határozat ugyan büntetést nem helyez kilátásba a tiltás megsértőinek, de a város vezetése azt reméli, ettől kevésbé niggereznek majd a fekete rapperek és fiatalok.

Jelképesen betiltotta szerdán a 'nigger' szó használatát New York. A városi tanács egyhangúlag megszavazta a tiltást, amelynek megsértése ugyanakkor nem von büntetést maga után, csupán példát szeretne mutatni. A lépéssel azt szeretnék elérni, hogy kevesebben használják a kifejezést, amely az utóbbi időben különösen elterjedt a hip-hop-zenészek körében, a filmekben és az utcán. Felmérések szerint az amerikaiak nagy része ezt tartja a legsértőbb angol szónak, jóllehet a feketék körében egyre népszerűbb a kifejezés, amelyet újabban haver, testvér értelemben használnak.

A niggerezés körül bonyolódó társadalmi vita előző fordulója az volt, amikor egy Los Angeles-i fehér színész leniggereztze a hallgatóság fekete tagjait egy kabaré színpadáról. A komikus később alig győzött bocsánatot kérni. Ezen kívül afro-amerikai politikusok is rendre igyekeznek visszafogni a szót előszeretettel alkalmazó fekete rappereket. Az egyik New York-i városi képviselő egyenesen azt akarta elérni, hogy ne lehessen olyan zenészt jelölni a Grammy-díjra, aki niggerezik a dalszövegben. A Grammyről döntő Nemzeti Hangfelvételi Akadémia szóvivője azonban közölte, kétségesnek tartja, hogy a testület 11 ezer tagja támogatna bármilyen, a művészeket cenzúrázó szabályt.

Sokan a szólásszabadság megsértéséről beszélnek a moratórium kapcsán, a tiltás támogatói pedig arról, hogy micsoda szégyen a New York-i oktatásnak, hogy ilyen lépésre kényszerül a város, amiért nem tudják megtanítani a gyerekeknek a szó gyűlölettel és megaláztatással teli múltját.

A nigger szó a a latin niger, a spanyol negro, és a francia negre szavakból eredeztethető, amely mind feketét jelent. Leírva először 1786-ban használták a rabszolgakereskedők. A rabszolgatartásban elterjedt használata az, ami miatt máig az egyik legsértőbb angol rasszista szitokszónak tartják. Egy ellene évek óta kapmányoló georgiai ügyvéd, Roy Miller szerint az "N-szó" a feketék elleni tiszteletlenség egyik alapvetése volt. "Ez egy veszélyes kígyó, amely marásra hajlamos" - idézte a Guardian. Miller úgy véli, hiába használják a kifejezést fekete zenészek, akik ezzel jó pénzt keresnek, "semmi pénz nem ér fel azzal a kárral, amit a szó okoz".

KAPCSOLÓDÓ CIKK