Számoljon le az EU-legendákkal!

Vágólapra másolva!
Hallott már olyat, hogy az EU ki akarja egyenesíteni a banánt? Hát olyat, hogy a magyarok pesszimisták, ráadásul nem jók semmiben és senki nem kíváncsi ránk, a turisták felénk se néznek? Az EU 50. születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot az EU-val és Magyarországgal kapcsolatban. Találja ki, hogy mi igaz és mi nem, cáfolja meg a legképtelenebb EU-mítoszokat és ismerje meg az unió legfurcsább arcát!
Vágólapra másolva!

(Az alábbi öt állítás némelyike igaz, némelyike nem, némelyike pedig féligazság. Próbáljon kitalálni, hogy mi a helyzet, majd az egérrel jelölje ki az egyes mondatok alatti üres részeket és feltárul a megoldás.)

1. A magyar Európa legpesszimistább nemzete.

NEM IGAZ

Az egész világon ötévenként elvégzett World Values Survey szerint nem igaz, hogy a magyarok lennének a legpesszimistábbak Európában vagy akárcsak az EU-ban. Az igaz, hogy nem ugrunk ki örömünkben a bőrünkből (nem kiemelkedő azok aránya, akik nagyon boldognak tartják magukat), viszont nem nálunk a legmagasabb azoknak az aránya, akik nagyon vagy legalább valamennyire elégedetlenek az életükkel. Ebből a szempontból megelőz minket például az eminensnek tartott Szlovénia, de a balti államok is. Igaz, tőlünk nyugatra nincs olyan ország, ahol elégedetlenebbek lennének az emberek. Az EU legpesszimistább országa viszont Bulgária, a bolgárok 62 százaléka kifejezetten elégedetlen életével.

2. Az EU-s szabályok szerint a sertéstelepeken gondoskodni kell a disznók szórakozásáról.

IGAZ

A legnagyobb brit napilap, a Times állt elő azzal a hírrel még 2003-ban, hogy egy uniós döntés értelmében a sertéstelepeken tartott disznóknak játékot kell adni, hogy el tudják foglalni magukat és ne essenek egymásnak. Ez ilyen formában túlzás, ugyanakkor azt valóban uniós törvény írja elő, hogy a disznóknak "alakítható anyagot" kell adni, hogy kielégíthessék alapvető késztetéseiket. Ez azonban nem valamilyen játékot, hanem példul szalmát, szemetet jelent.

3. Kisebb lehet a feles és a korsó sör egy EU-döntés miatt.

IGAZ

Az Európai Bizottság (EB) szerint az EU egyik kulcsfontosságú egészségügyi problémája az alkoholfogyasztás. A túlzott italozás felelős például a vetélések jelentős hányadáért, de a fogyatékos férfiak 12 százakéka is túlzott alkoholizálás miatt veszti el testi és szellemi képességeinek egy részét. Az EB ezért olyan stratégia kidolgozásába kezdett, ami visszaszorítaná az italozást. A tervek között szerepel az alkoholmértékek csökkentése, az alkoholreklámok megnyirbálása, illetve az ittas vezetés megítélésének szigorítása is.

4. Magyarországra nem kíváncsiak a turisták, Párizs, London, az olasz és a spanyol tenger sokkal érdekesebb.

NEM IGAZ

Az ENSZ adatai szerint Magyarország (Málta és Ciprus után) a harmadik legtöbbet látogatott uniós ország az egy lakosra vetített látogatószámot nézve, de jól állunk abszolút értékben is. A világelső Franciaország (67,3 millió látogató), Spanyolország (43,2 millió), Olaszország (34 millió), Nagy-Britannia (25,5 millió) és Lengyelország (19,5 millió) után Magyarországra jön a legtöbb turista (az ENSZ tavaly közölt adatai szerint 17,2 millió).

5. A túl ki gyümölcs nem gyümölcs az EU-ban.

IGAZ

Az Európai Bizottság évekig tartó egyeztetések alatt dolgozta azokat a szabványokat, amelyek meghatározzák, mekkorának kell a gyümölcsöknek az EU-ban. A szabályok lefektetését fogyasztóvédelmi szempontokkal indokolták, az EB szerint a túl kicsi gyümölcsök elégedetlenné tehetik a fogyasztót. Ráadásul az alsó határ meghúzása nélkül a bizottság szerint nagy lett volna a kísértés, hogy a termelők ne minőségi, hanem mennyiségi szempontok alapján termesszenek gyümölcsöt, azaz inkább legyen több alma a fán, nem baj, ha picit satnyák. Számos gyümölcsökkel kapcsolatos EU-mítosz ugyanakkor nem igaz: nem kell kiegyenesíteni a banánt, nem csak az ovális eper szabványos és kunkorodhat az uborka is.