Zsidók leckéztetik a nyomuló Izrael-lobbit

2007.04.05. 11:46

Rámenősek, elszántak, és hisznek abban, amit csinálnak - vezetői szerint ezek adják az igazi erejét az USA sokak szerint legbefolyásosabb lobbicsoportjának, az Izrael támogatásáért harcoló AIPAC-nak. Kritikusai azt állítják, hogy fülbesúgói érdekei ellenére is bele tudják rángatni az amerikai vezetést a közel-keleti konfliktusba. A zsidó világ-összeesküvésről szóló elméletek azonban, úgy tűnik, megbicsaklanak: a neokonzervatív szervezet sorsát ugyanis épp a liberálisabb, Izraellel és az amerikai külpolitikával szemben kritikus zsidó lobbicsoportok veszélyeztetik.

"A legbefolyásosabb lobbicsoport, amit valaha láttam akár elnökként, akár azóta... Egyszerűen csinálják a munkájukat, és hihetetlenül nagy hatalmuk van ebben az országban... És elképesztően jól informáltak, elképesztően rámenősek, elképesztően hatékonyak" - jellemezte Jimmy Carter volt amerikai elnök egy interjúban az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) tevékenységét. Legutóbb márciusi rendes évi ülésén mutatta meg az amerikai zsidó politikacsinálók szövetsége, hogy milyen erőt képvisel.

A washingtoni konferencián több mint 6000 AIPAC-aktivista jelent meg, az amerikai politika legbefolyásosabb személyiségei közé tartozó kongresszusi képviselők és szenátorok tartottak előadást (ott volt Nancy Pelosi, a képviselőház első női elnöke, de beszédet mondott Dick Cheney alelnök is), de a jövő évi elnökválasztás több esélyes jelöltje is megmutatta magát - írja az Economist. Az AIPAC megállítását követelő egy tucat ortodox zsidó tiltakozását szinte észre sem lehetett venni.

Az Economist szerint teljesen jogos volt a nagyszabású parádé: az USA történetében a mostani törvényhozásban ül a legtöbb zsidó származású politikus. A képviselőházban 30-ra, a 100 tagú szenátusban pedig 13-ra nőtt a számuk a tavaly év végi időközi választások után. A brit lap szerint mind a konzervatívok, mint a demokraták igyekeznek Izrael legmegbízhatóbb szövetségesének beállítani magukat.

De most akkor igaz az egyik - viccből vagy meggyőződésből - legtöbbet elhangzó külpolitikai közhely: tényleg a zsidólobbi irányítja az amerikai külpolitikát?

Nagy a nyomás

Az amerikai zsidólobbiról szóló vita gyakorlatilag kimeríthetetlen. A kritikusok és a támogatók oldalán is sok a túlzás és az elfogultság. Az Economist is csak annyit mer következtetésként levonni a befolyásos AIPAC-ról szóló cikke végén, hogy az Egyesült Államoknak nyílt vitát kell folytatnia a közel-keleti politikában betöltött szerepéről, az AIPAC-nak pedig - az amerikai külpolitika egyik legbefolyásosabb alakítójaként - pozitív szerepet kell vállalnia a kérdésben.

Jimmy Carter szerint azonban elképesztő nyomás nehezedik az amerikai törvényhozás tagjaira külpolitikai kérdésekben az AIPAC által vezetett lobbi részéről. Igaz, a 2002-ben pont az egyiptomi-izraeli megbékélés nyélbe ütéséért Nobel-díjjal jutalmazott Carter nincs valami jóban se az Bush-kormányzattal, se az Izraelt támogató csoportokkal. Carter tavaly megjelent könyvében ugyanis azzal vádolja Izraelt, hogy máig folytatja a palesztin területek gyarmatosítását, és a közel-keleti béke legfőbb akadálya. A könyv miatt többen antiszemitának bélyegezték, történelmi, politikai tények figyelmen kívül hagyásával vádolták meg.

Ha a törvényhozás tagjaira nehezedő nyomást nem is, a lobbi hatékonyságát elismerte egy régebbi interjúban Morris Amitay, az AIPAC korábbi elnöke és több amerikai diplomáciai szervezet befolyásos tagja. "Rengeteg fickó dolgozik itt a kongresszusban..., akik éppenséggel zsidók vagy akik... bizonyos kérdéseket zsidóságuk alapján ítélnek meg... Ezek mind olyan emberek, akik döntéshozó helyzetben vannak a szenátorok mellett... Hihetetlen, mennyi mindent tudsz elintézni személyzeti szinten" - idézi a zsidósággal foglalkozó cikkeket szemléző Midstreamnek adott interjúját egy harvardi tanulmány.

Ez pedig nagyrészt Amitay munkáját dicséri. Amikor a '70-es végén átvette az AIPAC vezetését, a szervezet szedett-vedett csürhe benyomását keltette. "Olyan volt, mint egy macskanyájat terelgetni" - emlékezett, ezért eredetileg nem is akarta elfogadni az elnöki széket. Hatéves vezetése alatt azonban a legbefolyásosabb zsidó szervezet költségvetése és tagsága is megháromszorozódott, az AIPAC székházát pedig az amerikai törvényhozás közvetlen közelébe költöztették.

"Jó oka van, hogy az AIPAC miért olyan hatékony, ez pedig az embereink elkötelezettsége, ami az Izraellel érzett közösségükből, az öntudatukból és abból az elszántságból fakad, hogy politikailag is tegyenek az ügyért, leveleket írjanak, e-maileket küldjenek" - magyarázta Amitay az AIPAC-ot mozgató fő erőket. Az elkötelezettség pedig Josh Block, az AIPAC szóvivője szerint rámenősséggel párosul.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK