Előrehozott választást kér a török kormányfő

2007.05.01. 19:57

Már nyár közepén előrehozott parlamenti választásokat tartana a török kormányfő, miután az parlament nem volt képes új államfőt választani pénteken. Az alkotmánybíróság kedden érvénytelenítette a török államfőválasztás első fordulóját, ugyanis a szavazáson nem jelent meg az érvényességhez elegendő számú képviselő.

A török alkotmánybíróság kedden érvénytelenítette a parlamentben pénteken eredménytelenül megtartott elnökválasztást. A választás első fordulóján ugyanis az egyetlen jelölt, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által indított Abdullah Gül külügyminiszter nem kapta meg a szükséges támogatást, ráadásul a parlamentben nem is volt jelen a szavazás érvényességéhez szükséges létszám.

Az alkotmánybírák megfellebbezhetetlen döntése után a török kormány előbb azt közölte, hogy a szerdai megismételt szavazáson újra eredeti jelöltjét, Abdullah Gült indítja az elnöki címért. Kedden délután Gül ugyanakkor már azt mondta, hogy a lehető leghamarabb új választásokat kell kiírni Törökországban, ha nem választják meg őt elnöknek a megismételt első fordulóban.

Este aztán Recep Tayyip Erdogan kormányfő bejelentette: kérni fogja a parlamentet, hogy június 24-re vagy július 1-re tűzze ki az előre hozott parlamenti választásokat. Erdogan emellett alkotmánymódosítást is szorgalmazott, amelynek értelmében a jövőben nem a parlament, hanem a nép választaná meg az államfőt. Törökországban egyébként november 2-án lenne esedékes az új parlamenti választás.

A török államfőválasztáson pénteken Abdullah Gülre 357 képviselő voksolt, megválasztásához az 550 tagú testületben 367 szavazat kellett volna. Az alkotmánybíróságot ezután kereste meg a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP), hogy érvénytelenítse a fordulót, mivel azon nem jelent meg a képviselők kétharmada. A szekuláris állam meggyőződéses hívének számító CHP ugyanis minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy az iszlamista kormány kezébe kerüljön az államelnöki poszt is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK