Irak húzza le a terrorstatisztikát

2007.05.01. 10:17

Elsősorban az iraki és afganisztáni erőszak fokozódása miatt emelkedett több mint 30 százalékkal a terrorizmus polgári áldozatainak száma 2006-ban. Az amerikai külügy kimutatása szerint míg 2005-ben 14 618, tavaly 20 498 ember vesztette életét terrorcselekményekben. A halálos áldozatok többsége iraki.

Világszerte 30 százalékkal - több mint 20 ezerre - nőtt a terrorizmus polgári áldozatainak száma tavaly, főként az iraki és afganisztáni erőszak súlyosbodása miatt - derül ki az amerikai külügyminisztérium hétfőn közzétett jelentéséből. A tárca éves jelentése szerint a 2005. évi 14 618-ról tavaly 20 498-ra nőtt a terrorcselekmények halálos áldozatainak száma, akiknek többsége Irakban halt meg. Az Irakban terrorcselekmények áldozatául esettek száma a 2005. évi 8262 után 2006-ban 13 340 volt (az összes áldozat 65 százaléka) - közölte a jelentést a külügyminisztérium számára összeállító, 16 hírszerző ügynökséget tömörítő Nemzeti Terrorellenes Központ munkatársa, Russ Travers.

A legutóbbi incidensben hétfőn harmincketten haltak meg a Dijála tartománybeli Háliszban, ahol öngyilkos merénylő robbantott egy síita temetésen. Az iraki és az amerikai erők februárban kezdődött bagdadi biztonsági művelete óta megnőtt a vidéken elkövetett terrorcselekmények száma. A jelentés szerint a terrorcselekmények száma 14 338-ra nőtt tavaly az előző évi 11 153-ról. Ezen belül az Irakban elkövetett támadások száma közel a duplájára - 3468-ról 6630-ra - emelkedett, és az összes terrorcselekmény 45 százalékát tette ki. Afganisztánban, ahol az amerikai és a NATO-erők a több mint öt éve harcolnak a tálib lázadókkal, szintén nőtt a terrorcselekmények száma: 491-ről 749-re.

A jelentés szerint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli támadások óta némileg javult a helyzet a terrorizmus elleni harc területén, miután sikerült csapást mérni a terrorizmus finanszírozására és felszámolni több hálózatot. Ezért az al-Kaida a külföldről küldött támadók bevetése helyett inkább a helyiek által elkövetett erőszakos cselekmények felé mozdult el.

A jelentés öt országot nevez meg, amelyek régóta a terrorizmust anyagilag támogató államok listáján szerepelnek: Kubát, Iránt, Észak-Koreát, Szudánt és Szíriát. "Irán továbbra is a terrorizmus jelentős támogatója, továbbra is fenyegeti szomszédait és az iraki síita fegyveresek kiválasztásához fegyverrel, kiképzéssel, tanácsadással és finanszírozással hozzájárulva destabilizálja Irakot" - állapítja meg a jelentés, amely szerint Szíria továbbra is átengedi határain Irakba a fegyvereseket.

A jelentést néhány nappal azelőtt tették közzé, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön az egyiptomi Sarm-es-Sejkben Irakról tartandó nemzetközi konferencia szünetében feltehetően találkozik szíriai és iráni kollégájával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK