Búcsúlevelet hagyott Malina Hedvig feljelentője

2007.05.25. 14:30

Főnöke szerint magyarellenes volt az a férfi, aki feljelentette a szlovákiai magyar lányt, Malina Hedviget, és májusban öngyilkos lett. A szlovák rendőrség szerint az öngyilkosságnak nincs köze Malina Hedvighez, akinek a férfi feljelentése nyomán hamis tanúzásért kell bíróság elé állnia. A lány viszont kitart állítása mellett, hogy azért verték meg tavaly, mert magyarul beszélt.

Május negyedikén akasztotta fel magát az a férfi, akinek feljelentése alapján a szlovák rendőrség vádindítványt nyújtott be a Nyitrán tanuló magyar egyetemista, Malina Hedvig ellen. A lány ugyanis azt vallotta, hogy azért verték meg tavaly augusztusban, mert magyarul beszélt, és e mellett azóta is kitart.

A lányt feljelentő személy kilétét a rendőrség eddig titkolta. Most már tudni lehet, hogy a diáklányt a 36 éves Juraj K. jelentette fel. A férfiról csütörtökön derült ki, hogy vágsellyei háza pincéjében végzett magával.

A SME című szlovák napilap úgy tudja, hogy a férfi hagyott maga után egy búcsúlevelet, de a levél tartalmát a rendőrség nem akarja nyilvánosságra hozni. "A rendőrség lefolytatta az öngyilkosságok esetén szokásos vizsgálatot, a továbbiakban az öngyilkossággal nem kívánnak foglalkozni" - írja a SME a szlovák rendőrség szóvivőjére hivatkozva.

Malina Hedvig feljelentőjéről a lapnak annyit sikerült megtudnia, hogy a férfi egy vegyi üzemben dolgozott. Egy név nélkül nyilatkozó munkatársa azt mondta, hogy a férfinak sok konfliktusa volt. Felettese, Ervin Aleksza a SME-nek azt mondta, hogy beosztottja jó munkaerő volt, és bár voltak alkoholproblémái, a munkájára ez nem volt hatással. Főnöke azt is megjegyezte, hogy a férfi magyarellenes beállítottságú volt. Kollégái azt nem tudják, mi vezethetett az öngyilkossághoz, de állítólag a férfinak anyagi gondjai voltak.

A bumm.sk nevű szlovák hírportál úgy tudja, a férfi kétgyermekes családapa volt, és a sellyei Duslo nevű gyárban dolgozott. A sellyei városi újság halálozási rovatában is szerepelt a férfi neve, és a gyászjelentést a szokásoknak megfelelően a gyár kapuján is közzétették, a fényképével együtt - derítette ki a lap. A férfi felettesének a bumm.sk szerint tudomása volt arról, hogy ő Malina Hedvig feljelentője.

Nem hozták nyilvánosságra az öngyilkosságot

A lány és ügyvédje, Roman Kvasnica is csütörtökön tudta meg, hogy a feljelentő öngyilkos lett, ugyanis a magyar lánynak csütörtökön lett volna bírósági meghallgatása, de a feljelentő öngyilkossága miatt ez elmaradt - írja a SME című szlovák napilap online kiadása. "Öngyilkos lett? Ez újdonság, most hallom először" - így reagált a SME értesülése szerint a hír hallatán Malina Hedvig.

A lány ügyvédje csak annyit mondott, hogy a halálesetből egyelőre korai lenne bármilyen következtetést levonni. "Meg kell tudni, valóban az a személy halt-e meg, aki feljelentést tett a rendőrségen és elsősorban azt, miért halt meg" - nyilatkozta az ügyvéd az Új Szó című szlovákiai lapnak. (Az [origo] is megkereste Mlina Hedvig ügyvédjét, Roman Kvasnicát - irodájában későbbre ígértek választ.)

Az Új Szó hangsúlyozza, hogy a május elején történt öngyilkosság akkor nem szerepelt a sajtónak kiadott szokásos rendőrségi naplóban, pedig az ilyen eseteket általában közzéteszik. Az egyik szlovák kereskedelmi televízió csütörtök esti értesülése szerint a nyitrai rendőrség is csak a napokban értesülhetett Malina Hedvig feljelentőjének május 4-i haláláról. Úgy tudták meg, hogy a férfi címére postázott rendőrségi idézés azzal érkezett vissza a rendőrség feladói címére, hogy a címzett már nem él.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK