Nem módosított törvényt az ukrán parlament

2007.06.01. 0:03

Elnapolta ülését csütörtökön késő este az ukrán parlament anélkül, hogy elfogadta volna a belpolitikai patthelyzet föloldásaként a hét végén elhatározott előrehozott választások megtartásához szükséges jogszabályokat.

Viktor Juscsenko ukrán elnök és Viktor Janukovics kormányfő az egyre éleződő belpolitikai feszültséget föloldva vasárnap állapodott meg arról, hogy szeptember 30-án előrehozott választásokat tartanak, s a szükséges jogszabályokat a parlament szerda éjfélig elfogadja. Juscsenko elnök csütörtökön egy nappal meghosszabbította a határidőt, de a törvényhozás annak lejárta előtt néhány órával beszüntette ülését, és a jogszabályok nagyjának elfogadását péntekre halasztotta.

Az ukrán hírügynökség jelentése szerint a horvátországi látogatáson tartózkodó Juscsenko a nap folyamán kijelentette: ha csütörtök éjfélig a parlament nem fogadja el az elé terjesztett jogszabályokat, akkor az ő "és (Julija) Timosenko pártja találkozót tart, s formába önti a parlamentből való kivonulást", ami után, mint mondta, "automatikusan előrehozott választások következnek hatvan napon belül". Az elnök éjjel érkezik haza Horvátországból.

Vjacseszlav Kirilenko, a Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk parlamenti frakcióvezetője bejelentette, az államfő oldalán álló 168 parlamenti képviselő kérte írásban a parlament föloszlatását, így amint leellenőrzik e kérések hitelességét, a törvényhozás nem működhet tovább. (Az aktus érvényességéhez minimálisan 151 képviselő érvényes folyamodványa szükséges.) A politikus a vasárnapi megállapodás megsértésével vádolta a kormánykoalíciót, s közölte: "egyedül a kormánynak kell viselnie a felelősséget az események jövőbeli alakulásáért".

Közben gyógykezelésre Németországba szállították Vaszil Cusko belügyminisztert, az ukrajnai belpolitikai viszály egyik kulcsfiguráját, akinek szívrohama volt, s állapota rosszabbra fordult.

KAPCSOLÓDÓ CIKK