Földcsuszamlás lepte el Kamcsatka gejzíreit

2007.06.05. 11:45

Három perc alatt több millió tonna iszap és kő borította be a kamcsatkai Gejzírek-völgyének kétharmadát egy földcsuszamlás következtében. A közel száz gejzír és forrás tarkította völgyet - amely az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel - iszapfolyam lepte el, az így kialakult gát elzárta egy folyó útját, és most iszaptó képződik a Kamcsatka gyöngyszemének is nevezett tájon. Az orosz környezetvédők a pusztítás mértékét igyekeznek felmérni.

A kamcsatkai Gejzírek-völgyét a világ egyik legszebb természeti csodájának tartották: holdbéli, füstölgő vulkánok övezte táj, amelynek termálmedencéi és forrásai az orosz Távol-Kelet legkedveltebb turisztikai célpontjai voltak. Most azonban orosz környezetvédelmi szakemberek kényszerülnek felmérni a vasárnapi földcsuszamlás pusztítását, amely a völgy kétharmadát borította be - írja a Guardian.

A hófödte hegyoldal iszap és sártömege másodpercek alatt leszakadt és szemtanúk szerint közel három perc alatt beborította a völgyet. Több millió köbméter iszap és kő zúdult le, elpusztítva mindent, ami az útjába került. A folyam néhány méterre állt meg egy szálloda előtt, senki sem sérült meg.

A WWF környezetvédelmi szervezet kamcsatkai irodájának vezetője, Laura Williams szerint az iszapfolyam gátat képezve elállta egy folyó útját, és a folyóparti gejzírek így víz alá kerültek. "Elképesztő a pusztítás mértéke, különösen azok számára, akik látták előtte a völgyet" - írta Williams a WWF honalapján.

A Kronockij Nemzeti Park igazgatója, Natalija Radugova szerint a völgy a felismerhetetlenségig megváltozott. Mások úgy vélték, hogy a fölcsuszamlás nyomán a 6 kilométer hosszú völgyből hatalmas termáltó alakulhat ki, és ez lehet az új látványosság Kamcsatkán.


Most iszap borítja

A Kamcsatka-félsziget 4200 kilométerre - 9 óra repülésre - fekszik Moszkvától. 1990-ig teljesen zárva volt a külföldiek előtt, de manapság turisták ezrei keresik fel. A Gejzírek-völgye 200 kilométerre északra fekszik a Kamcsatka központjának számító Petropavloszktól. A Gejzírek-völgyét csak 1941-ben fedezték fel, de a szovjet időkben nagyon népszerű lett. Manapság a leggazdagabbak kedvelt úti céljává vált.

KAPCSOLÓDÓ CIKK