Castro nem békül az EU-val

Vágólapra másolva!
Fidel Castro, hosszas betegségből lábadozó kubai vezető elutasította az Európai Unió ajánlatát, hogy rendezzék Havanna és az európai integrációs szervezet viszonyát.
Vágólapra másolva!

Az EU néhány nappal ezelőtt határozta el, hogy párbeszédet kezdeményez, rendezni próbálja Kubához fűződő kapcsolatait. A múlt héten javasolta Havannának: küldjön delegációt Brüsszelbe, hogy a fagyos viszony felmelegítéséről tárgyaljon EU-illetékesekkel. Feltételként szabta azonban, hogy az emberi jogok kubai helyzetének is szerepelnie kell a tárgyalások témái között. Ugyanakkor nem oldotta fel szankcióit, amelyeket 2003-ban rendelt el a karib-tengeri szigetország ellen 75 kubai ellenzéki elítélése miatt. (2005-ben felfüggesztette ugyan az unió némelyik büntető intézkedés alkalmazását, de nem törölte el a szankciókat.)

A kubai vezető a Granma központi pártlapban megjelent cikke szerint a szankciók feloldása előtt szó sem lehet a kapcsolatok rendezéséről. A havannai külügyminisztérium már korábban visszautasította a javaslatot, ugyancsak azzal indokolva a dolgot, hogy amíg érvényben vannak a szankciók, Kuba nem hajlandó tárgyalni.

Castro bírálta a világszervezetet, amiért a közel-keleti ügyekben közvetítő "kvartett" megbízottjává nevezte ki Tony Blairt, Nagy-Britannia frissen leköszönt kormányfőjét. "Éppen abban a térségben kellene (Blairnek) békét közvetítenie, ahol nagymértékben hozzájárult az Egyesült Államok egy katasztrofális háborújához" - írta.