Nem kutatnak Irak tömegpusztító fegyverei után

Vágólapra másolva!
Befejeződik a kutatás az iraki tömegpusztító fegyverek után; az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangú döntést hozott erről. A testület 14-0 arányú voksolással rendelte el a világszervezet Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottsága (UNMOVIC) tevékenységének azonnali beszüntetését.
Vágólapra másolva!

A bizottság négyévi keresés után sem talált semmilyen arra utaló nyomot, hogy Szaddám Huszein megbuktatott volt iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei lettek volna. A szavazás során Oroszország tartózkodott, mondván, "nincs világos válasz arra, hogy léteznek-e tömegpusztító fegyverek".

Az UNMOVIC az utóbbi időben szinte már csak papíron létezett, nem kutatott Irakban fegyverek után; néhány szakértő elemzett még műholdas felvételeket és készített negyedévente jelentéseket a BT-nek. A bizottság két, Irakban maradt tagja már csak az iroda működését biztosító berendezések felügyeletét látta el. A fegyverellenőrző bizottságnak kezdetben száz alkalmazottja volt New Yorkban, és kétszáz felügyelőt foglalkoztatott Irakban, az állomány mára 34 főre szűkült.

A bizottság megszüntetésével dönteni kell arról is, hogy mi legyen a sorsa az UNMOVIC szigorúan őrzött, egyedülálló archívumának, amely részletes dokumentumokat tartalmaz a tömegpusztító fegyverek, mérges gázok előállítására, a beszerzési lehetőségekre vonatkozóan. Szakértők figyelmeztetnek: beláthatatlan következményei volnának, ha az 1991 óta gyűjtött okmányok - iratok, videokazetták, számítógépes adatállományok, műholdas felvételek - illetéktelen kezekbe kerülnének.