Türelmet kért a koszovói albánoktól a NATO-főtitkár

Vágólapra másolva!
Nyugalmat és mértéktartást kért pénteken Pristinában a koszovói albánoktól Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, beismerve, hogy az ENSZ-felügyelet alatt álló dél-szerbiai tartomány közeli függetlenné válását szolgáló - elsősorban Washingtonból kiinduló erőfeszítések - zátonyra futottak.
Vágólapra másolva!

Az észak-atlanti szövetség fő tisztségviselője - miután tárgyalt Agim Ceku koszovói miniszterelnökkel - kijelentette: "mindannyian tudjuk, hogy a folyamat... nehézségekbe ütközik az ENSZ Biztonsági Tanácsában", és kérte az albánokat, hogy legyenek türelmesek, adjanak kifutási lehetőséget az eseményeknek.

Scheffer kimondatlanul a BT-tag Oroszország álláspontjára utalt, amely ragaszkodik ahhoz, hogy A szerbek és albánok tovább tárgyaljanak, s valamilyen kompromisszumos megoldásra jussanak Koszovó sorsát illetően. Moszkva egyértelműen elutasította a legutóbbi - ENSZ-körökben körözött, de hivatalosan elő sem terjesztett - javaslatot, hogy adjanak még négy hónapot a két félnek, s ha azalatt sem jutnak megállapodásra, akkor automatikusan életbe lép a Koszovó ellenőrzött felügyeletét kimondó Ahtisaari-terv.

A NATO-főtitkár szavai csalódást keltettek az egykori gerillaparancsnokból mérsékeltnek számító politikussá vált Agim Cekuban is, aki aggasztónak nevezte, hogy a folytatódó halogatás miatt elnyúló folyamat miatt Koszovó jelenlegi politikai vezetői hitelüket vesztik.

A patthelyzet feloldását sokan George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap-hétfői találkozójától várják, amely előtt Putyin tanácsadója, Szergej Prihogyko határozottan kijelentette, hogy főnöke tartja magát korábbi álláspontjához, amely szerint elutasítja a koszovói függetlenség könnyed, a nemzetközi következményekkel nem számoló megadását.