Az al-Kaidára vall a glasgow-i támadás a britek szerint

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida terrorhálózat módszereire vall a Nagy-Britanniát jelenleg fenyegető terrorveszély - állítja a brit miniszterelnök és több szakértő. A galsgow-i repülőtér ellen intézett szombati támadás egyik résztvevőjén nem hivatalos források szerint öngyilkos merénylethez használatos övet találtak, és a pokolgépek összetétele is a Bagdadban használt bombákra hasonlít. A rendőrség összefüggést sejt a pénteken Londonban talált pokolgépek és a skóciai támadás között, ezért fokozott rendőri ellenőrzést vezettek be a brit fővárosban.
Vágólapra másolva!

"Fel kell ismerni, hogy az ország al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe, az al-Kaidához kapcsolódó emberek részéről" - mondta Gordon Brown brit miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi műsorában. Hivatalos részről ez volt az első olyan nyilatkozat, amely kapcsolatba hozta az Oszama bin Laden vezette terrorhálózatot a Londonban, illetve a glasgow-i repülőtéren megkísérelt robbantásos merényletekkel.

Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka, Gordon Brown miniszterelnök terrorellenes főtanácsadója a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapban, a News of the Worldben a merényletkísérletekről szintén azt írta, hogy az al-Kaida Bagdadban és Baliban alkalmazott módszereit és eszközeit "importálták" Nagy-Britanniába. Az elmúlt napokban megkísérelt támadások kitervelői ugyanazt a technológiát és műveleti módszert alkalmazták, mint "bagdadi és bali bajtársaik" - állította a szakértő. "Betűről betűre" az al-Kaida módszere a Londonban alkalmazott "trükk", vagyis az, hogy az első robbantást nem sokkal később második is követte volna, amelynek célpontja a menekülő tömeg - írja.

Stevens szerint - jóllehet erre nehéz bizonyítékokat találni - egyre erősebb a gyanú, hogy az al-Kaida valószínűleg brit születésű műveleti aktivistái Irakból és a "hagyományos" afganisztáni kiképző táborokból visszatérve irányítanak és befolyásolnak nagy-britanniai csoportokat. A toborzók most már nem elsősorban mecsetekben, hanem egyetemeken, ifjúsági klubokban, sőt börtönökben kutatnak "befolyásolható elmék" után - vélekedett.

Fokozott ellenőrzés

A terrortámadások veszélye miatt megerősített rendőri járőrosztagok ellenőrzik vasárnap London idegenforgalmi nevezetességeinek környékét, valamint a nagyobb sport- és kulturális rendezvények helyszíneit. A brit főváros rendőrei a szokásosnál jóval gyakrabban igazoltatnak és kérdeznek majd ki embereket, sőt motozásra is fel vannak hatalmazva, ha gyanúsnak találnak valakit. A reptereken és pályaudvarokon bevezetett szigorított biztonsági intézkedések miatt késésekkel kell számolni, az sem zárható ki, hogy egyes járatok kiesnek - közölték brit illetékesek.

A rendőrség több házat is átkutatott vasárnap reggel Glasgow Renfrewshire nevű elővárosában, az akcióról azonban részleteket nem árultak el. Közben "szakaszosan" ismét elkezdték megnyitni a glasgow-i repülőteret, amelynek forgalmát a szombati támadás után teljesen leállították. Megnyitották a liverpooli John Lennon repülőteret is, amelyet előző nap szintén teljesen lezártak.

Öngyilkos merényletre készültek Glasgowban

Nem hivatalos értesülések szerint öngyilkos merénylethez használatos, robbanószerrel megrakott övet találtak a glasgow-i repülőtér ellen megkísérelt szombati merénylet egyik elkövetőjén, akit az eset után kórházba szállítottak. A nyugat-skóciai nagyváros repülőterének utascsarnokába szombaton egy Jeep Cherokee típusú terepjáróval két személy próbált behajtani a bejárat üvegajtaján át. A kocsi fennakadt a kapun, és az ütközés pillanatában lángba borult.

Sir William Rae, a területileg illetékes strathclyde-i rendőrség főparancsnoka szombaton késő este tartott hivatalos sajtóértekezletén elmondta: a támadáshoz használt jármű egyik utasa összeégett, és válságos állapotban van. Az illető kórházi kezelése közben "gyanús szerkezetet" találtak, ezért a kórházat, ahova bevitték, egy időre részlegesen kiürítették. A BBC vasárnap hajnali értesülése szerint öngyilkos merénylethez használatos övről van szó.

A két támadás összefügg

A BBC biztonságpolitikai szakértője azt is megtudta, hogy a terepjáróban nagy mennyiségű benzint és propángáz-palackokat is találtak; az előző nap Londonban felfedezett pokolgépeket ugyanezekből az eszközökből állították össze. Az egyetlen különbség az, hogy a londoni robbanószerkezetek jelentős mennyiségű szöget is tartalmaztak, a glasgow-i pokolgépből ez hiányzott.

A strathclyde-i rendőrség vezetője szombat esti tájékoztatóján maga is utalást tett a használt eszközök azonosságára, kijelentve: a rendőrség véleménye szerint kapcsolat van a glasgow-i, valamint az előző nap meghiúsított londoni robbantásos merényletkísérletek között, mivel "egyértelműek a hasonlóságok". A BBC szakértője szerint ha a Jeep bejutott volna a zsúfolt repülőtéri utascsarnokba, és ott felrobban, annak több száz halálos áldozata lehetett volna.

A glasgow-i incidens után a legmagasabb, "kritikus" szintre emelték a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét. E riasztási szint esetén lakossági kitelepítés is elrendelhető olyan térségekből, amelyeket támadás fenyeget, illetve különböző közlekedési korlátozások érvényesíthetők.

Közben a brit rendőrség közben őrizetbe vett két újabb személyt a Londonban és a Skóciában megkísérelt merényletekkel összefüggésben, ezzel négyre emelkedett az elfogottak száma.