Párizs számíthatott a ruandai népirtásra

Vágólapra másolva!
Franciaországnak a hivatalos állásponttal ellentétben 1990 óta tudomása volt a ruandai "népirtás kezdeményeiről", ennek ellenére tovább támogatta a hutu rezsimet - derül ki a Le Monde-ban hétfőn nyilvánosságra hozott diplomáciai dokumentumokból. A dokumentumokat a francia katonai bíróság június 27-én kapta kézhez, ahol emberiség elleni bűncselekmény és népirtásban való bűnrészesség miatt indult eljárás 2005 decemberében a francia hadsereg ellen. A tuszik elleni népirtásban 700-900 ezren haltak meg Ruandában 1994-ben.
Vágólapra másolva!

"Történelmileg a helyzet mindig is veszélyes volt" - mondta Francois Mitterrand, aki a ruandai népirtás idején volt francia államfő. "Juvénal Habyarimana elnök (1994. április 6-i) meggyilkolása előtt nekem nem jelezték, hogy tragédia készülődne az országban" - mondta a néhai elnök arról, tudott-e a francia kormány, hogy az általa támogatott hutu kormány népirtásra készül a tuszi lakosság ellen Ruandában.

A Le Monde hétfőn délután megjelent száma szerint ez nem igaz. A kormányülésekről készült jegyzőkönyvek és a diplomáciai feljegyzések szerint a ruandai francia nagykövetség 1990-ben többször figyelmeztette Párizst arra, hogy "megszaporodtak az önkényes letartóztatások a tuszik körében", és "félő, hogy a konfliktus etnikai háborúba torkollik".

A jelentéseket azonban figyelmen kívül hagyták egy "konzervatív Afrika-politika nevében, amelyet Franciaország gyarmati szemlélete alakított, és ezt több kötet archív dokumentum is igazolja, amelyeket az Élysée (elnöki palota) juttatott el a katonai bírósághoz" - írja a lap. A Le Monde szerint az egyetlen szempont a hutuk támogatása során "az angolszász befolyás ellensúlyozása volt". A tuszi lázadókat ugyanis az angol nyelvű Uganda támogatta.

A ruandai francia nagykövet 1993 január 19-én levélben jelezte, hogy Habyarimana elnök elégedetlen a tuszi lázadók elleni katonai fellépés eredményességével, ezért "szisztematikus népirtást rendel el, amely felhasználja - ha kell - a hadsereget és a helyi lakosságot". Ugyanazon év februárjában az Élysée-palota még "a hutu szélsőségesek által elkövetett sajnálatos behajtásoknak" nevezi a tuszik elleni erőszakos atrocitásokat, a francia titkosszolgálat, a DGSE "etnikai tisztogatási programról" számolt be.

Forrás: EPA
Francia katonák Ruandában 1994 júliusában

A népirtás végül 1994. április 6-án vette kezdetét, és júliusig tartott. Több százezer tuszit mészároltak le, miután a Habyarimana ruandai és Cyprien Ntaryamira hutu származású, burundi elnököt szállító repülőgépet leszállás közben lelőtték. Ezt sokan csak ürügynek tartják a konfliktus kirobbanásában, és sokkal nagyobb szerepet tulajdonítanak a tuszik elleni, évekig tartó propagandának. Az ENSZ és a nemzetközi közösség helyi egységei tétlenül nézték a vérengzést.