Versenyt fut az idővel a brit antiterrorista egység

Vágólapra másolva!
Versenyt fut az idővel a brit rendőrség: még mindig keresik a pénteki londoni és a szombati glasgow-i merényletkísérletek elkövetőit. Hétfő estére nyolcra emelkedett a letartóztatottak száma, miután három embert elfogtak. A nyomozók szerint egyértelmű az összefüggés a merényletkísérletek között. A terrorfenyegetettség szintje továbbra is a legmagasabb - kritikus -, ami azt jelenti: bármelyik pillanatban újabb támadást kísérelhetnek meg, az "al-Kaidához köthető terroristák". Összefoglaltuk, mit lehet tudni eddig a merényletkísérletek hátteréről.
Vágólapra másolva!

Mi történik most?

A brit rendőrség rohamtempóban igyekszik kideríteni, vannak-e még tagjai annak a csoportnak, amely vélhetően a londoni és a glasgow-i merényletkísérletekért is felelős. Az idő nagyon fontos, ugyanis attól lehet tartani, hogy újabb támadásokat kísérelnek meg. A brit hírszerzésnek ráadásul - bár időről időre rendszeresen ad ki terrorveszélyre vonatkozó figyelmeztetéseket - állítólag nem voltak információi a hétvégi támadásokról. Az amerikai hírszerzés azt mondja, ők korábban figyelmeztettek, hogy Glasgow célpont lehet.

Mit tesznek a biztonságért?

A brit rendőrség megerősítette a járőrözést, a repülőterek védelmét. A londoni és nagy-britanniai repülőterek megközelítéséhez a tömegközlekedést ajánlják, mert jelentősen korlátozták az autók megállását a terminálok előtt. A biztonsági ellenőrzések is alaposabbak, és ezért hosszabbak: jóval több embert motoznak meg a szokásosnál. Az MI5 titkosszolgálat is berendelte szabadságon lévő munkatársait. A "kritikus" szintű terrorveszélyben a mentők, tűzoltók és a biztonsági szolgálatok a legmagasabb készültséghez kapcsolódó eljárás szerint működnek.

Milyen szálon halad a nyomozás?

A nyomozók most annak a zöld Jeep Cherokee-nak a mozgását igyekeznek felderíteni, amellyel szombaton a glasgow-i repülőtér épületébe hajtottak. A BBC szerint ez azt jelenti, hogy a rendőrség még nem biztos abban, hogy a robbanószerkezet alkotóelemeit hol szerezték, hol szerelték össze és mindezt kinek a segítségével. A bűnügyi szakértők továbbra is vizsgálják a glasgow-i terepjárót és a két londoni Mercedest.

A nyomozók pedig több ezer órányi, térfigyelő kamerák által rögzített felvételt néznek át, hogy az elkövetők mozgását rekonstruálhassák. Több házkutatást is tartottak az ország különböző városaiban. A rendőrség szerint "egyre világosabb, hogy a robbantási kísérletek összefüggnek". Peter Clarke, a brit terrorelhárítás vezetője szerint nagyon gyors a nyomozás tempója. "Óráról órára új információkhoz jutunk" - mondta még vasárnap.

Mit lehet tudni az elkövetőkről?

A brit rendőrség eddig 8 gyanúsítottat vett őrizetbe a londoni és a glasgow-i merényletkísérletekkel kapcsolatban. Hétfőn újabb két gyanúsítottat - egy 25 és egy 28 éves férfit - vettek őrizetbe. Vasárnap egy 26 éves férfit tartóztattak le Liverpoolban. Két férfit a glasgow-i repülőtéren fogtak el, miután egy gázpalackokkal megpakolt, égő Jeep Cherokee-val megpróbáltak behajtani a terminálra szombaton. Egyiküket továbbra is súlyos égési sérülésekkel ápolják.

Őrizetbe vettek egy iraki állampolgárságú orvost is, aki abban a Glasgow környéki kórházban dolgozott, ahová súlyosan összeégett társát beszállították. Bilal Abdulla három éve Bagdadban szerzett orvosi diplomát.

Egy 26 éves férfit - dr. Mohammed Asha orvost - és egy 27 éves nőt még szombat éjszaka tartóztattak le az M6-os autópályán Cheshire megyében, őket Londonba vitték kihallgatni. Őrizetbe vételükre az után került sor, hogy a rendőrség házkutatást tartott egy Newcastle-under-Lyme-ban található házban. Gordon Brown brit miniszterelnök szerint egyértelmű, hogy "általában az al-Kaidához köthető emberekről van szó".

A rendőrség korábban azt mondta, az elkövetők "közel-keleti származásúak", és semelyikük sem nagy-britanniai születésű. Ez az elsődleges azonosítások során be is igazolódott. Ennek azért van jelentősége, mert a 2005. július 7-i és 21-i londoni robbantássorozatot bevándorlók brit születésű leszármazottai követték el, ami komoly vitákat robbantott ki a külföldiek integrációjának nehézségeiről.

Miért Nagy-Britannia?

Forrás: EPA
Az amerikaiak állítólag figyelmeztettek Glasgow-ra

Az elkövetők motivációiról egyelőre semmit sem tudni, de Nagy-Britannia évek óta kiemelt célpontnak számít. Egyesek szerint elsősorban az iraki háborúban való részvétel miatt. A brit kormány azonban ezt tagadja, mondván, az al-Kaida már jóval Irak előtt is aktív volt, és fenyegette Nagy-Britanniát. London ugyanis harcos szószólója lett az al-Kaida és általában a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek a New York és Washington elleni, 2001. szeptember 11-én elkövetett támadások után.

A London és Nagy-Britannia elleni támadásnak - szakértők szerint - szimbolikus értéke is van a revánson túl. A jelentős létszámú bevándorló közösségek jelenléte viszonylag jó rejtőzködést biztosíthat a támadóknak és könnyű átjárást a Közel-Kelet és - az Oszama bin Laden és a tálibok új búvóhelyének tartott - Pakisztán között. Egy nagy-britanniai támadás ráadásul azonnali médiajelenlétet is biztosít a merénylőknek.

Miért most?

Egyelőre nem tudni, miért pont most próbálkoztak. Tény ugyanakkor, hogy július 7-én lesz két éve, hogy a robbantottak a londoni metróban és egy buszon. A támadásokban 52-en haltak meg. Az akkori merényletek is azt sugallták, hogy az elkövetők figyelnek az évfordulókra. A július 7-i támadások után pontosan két héttel, július 21-én kíséreltek meg újabb merényleteket Londonban.

Az al-Kaida Madridban 2004. március 11-én robbantott egy vonatot - 191 halott -, ami éppen fél évvel van szeptember 11. után. Gordon Brown brit miniszterelnök egy nappal korábban vette át a stafétabotot Tony Blairtől, akit a közel-keleti kvartett küldöttjének neveztek ki. Lehet, hogy az átadást akarták ezzel megzavarni vagy nyomást gyakorolni Brownra az iraki politika felülvizsgálatára. Erre a rendőrségi vizsgálat adhat választ.