Kipofozzák a hírhedt bádogvárost Rióban

Vágólapra másolva!
A drogbandák fogságában vergődő Rio de Janeiró-i nyomornegyed fejlesztésére ígér 1,7 milliárd dollárt (307 milliárd forint) a brazil kormány. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök szerint az ivóvíz bekötése és más alapvető szolgáltatások megteremtése a legjobb módja a szervezett bűnözés kiszorításának. Több mint 1 millióan élnek a bádogvárosoknak is nevezett riói favelákban.
Vágólapra másolva!

Fejlesztésekkel akarja felvenni a kesztyűt a drogbandák ellen Rio de Janiero elhíresült nyomornegyedében a brazil kormány. A vezetékes ivóvíz, közvilágítás, kórházak, utak és iskolák fejlesztésére és építésére 1,7 milliárd dollárt (307 milliárd forint) költenek majd.

Rio de Janeiro szegénynegyedeiben 1 millióan élnek. A kormány szerint a pénzügyi támogatással közel 2 millió családon segíthetnek. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök szerint, "ha az állam nem tölti be szolgáltatói funkcióját a favelákban, akkor a drogkereskedők és a bűnözők fogják ezt megtenni".

A kormányzat azt követően ígért pénzt, hogy a múlt szerdán 19-en haltak meg a kábítószer-kereskedők elleni rendőri akcióban. Több mint ezer, állig felfegyverzett rohamrendőr és különleges egységhez tartozó katona páncélozott járművekkel és légi támogatással indítottak támadást a drogbandák ellen.

Lula elnök szerint erre azért volt szükség, mert "a bandák sokszor jobban felfegyverzettek a rendőrségnél". Az ott lakók és emberjogi csoportok azonban bírálták a keménykezű fellépést, mondván, az önmagában nem oldja meg a problémát.

"Az ott élőket nagyon régen magukra hagyták. A rendőrség csak rajtaütésekkor merészkedik oda, és az gyakran erőszakba torkollik" - mondta Szabó Ilona, a Viva Rio bűnmegelőzési civil szervezet munkatársa a BBC-nek. "Ha az állam visszajön, a társadalmi háló ismét kialakulhat. Nagyon erős a közösségi élet, amire lehet építeni" - vélte Szabó.