Markó Béla kiszáll a román kormányból

Vágólapra másolva!
Markó Béla, az RMDSZ elnöke lemondott a román kormány miniszterelnök-helyettesi posztjáról. Ennek semmilyen politikai üzenete nincs - állítja a politikus. A kisebbségben kormányzó koalíció és az RMDSZ körül ugyanakkor az utóbbi időben egyre több a botrány, több RMDSZ-es politikust vádolnak korrupcióval.
Vágólapra másolva!

Kedden benyújtotta lemondását a román kormányfő-helyettesi posztról Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A politikus sajtótájékoztatón azt mondta: lépése nem tekinthető politikai üzenetnek, az RMDSZ mindettől függetlenül kormányon marad a liberális párttal együtt.

Markó szerint ezentúl a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökeként a romániai magyarság problémáira kívánja összpontosítani erejét és figyelmét. Ezután az RMDSZ-en belül kell majd dönteni arról, hogy mi legyen a miniszterelnök-helyettesi poszttal. Lehet, hogy jelölnek majd valakit, de az is lehet, hogy a poszt üresen marad - mondta Markó, de hozzátette, erről "nem kell egyik napról a másikra dönteni".

Markó Béla távozási szándéka már több hete kitudódott. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) keddi számában az RMDSZ-elnök jelezte: annak ellenére döntött a visszalépés mellett, hogy tisztsége révén az erdélyi magyarság minden korábbinál magasabb szinten és súllyal képviseltette magát a döntéshozatalban.

Markó Béla döntésének hátterében az RMDSZ - és a kormánykoalíció - körül kitört botrányok állhatnak, a politikus pártja sorait szeretné rendezni a döntéssel. Az RMDSZ egyik miniszterét korrupció gyanúja miatt felfüggesztették, és több más politikusa ellen is folyik korrupciós eljárás, ráadásul az a kisebbségben kormányzó kormánykoalíció, amelynek ők is tagjai, erősen inog, és félő, hogy egy előrehozott választáson már nem kerülne be a parlamentbe a magyar párt. (Erről bővebben itt olvashat.)