Húsz év börtönre ítélték egy volt ruandai katonatisztet

Vágólapra másolva!
Húsz évi börtönre ítélte csütörtökön egy brüsszeli bíróság a ruandai hadsereg volt őrnagyát tíz belga békefenntartó katona 1994-es haláláért.
Vágólapra másolva!

Az esküdtszék Bernard Ntuyahagát már szerdán bűnösnek mondta ki ebben a vádpontban, ugyanakkor felmentette Agathe Uwilingiyimana akkori ruandai miniszterelnök és férje meggyilkolásának vádja alól. A bíróságnak csütörtökön a büntetés mértékéről kellett döntenie. Az ügyészség életfogytiglani börtönt kért, s ehhez képest meglepetést okozott az ítélet: a 20 év börtönt az áldozatok hozzátartozóinak egy része kevésnek találta. Különösen annak ismeretében, hogy az egykori őrnagy, az ítélet szerint a belga katonák mellett, ugyanazokban a napokban 5 ruandait is megölt, később pedig, az országban heteken át tartó öldöklések során még "meghatározhatatlan számú" gyilkosságért volt felelős.

Ntuyahaga végig tagadta, hogy felelősség terhelné a belga katonák haláláért: azt állította, hogy egyszerűn "rossz helyen volt, rossz időben".

A férfi, aki akkoriban a ruandai hadsereg őrnagya volt, a kérdéses napon megjelent a miniszterelnök rezidenciájánál, ahol a dühös tömeg már körbefogta a belga katonákat, s életük megkímélését, az ENSZ-erők táborába való visszaszállításukat ígérte nekik, ha átadják fegyvereiket. Ez utóbbi meg is történt, ám az ENSZ-katonákat mégis a ruandai haderő egyik támaszpontjára vitték, s ott lemészárolták. Ntuyahaga azt állítja, hogy ez utóbbiról ő mit sem tudott, akkor már nem volt jelen, s tényleg segíteni akart.