A homár-csúcs után is fenyegetőznek az oroszok

Vágólapra másolva!
Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes azzal fenyegetőzött szerdán, hogy Oroszország atomrakétákat telepíthet Kalinyingrádba, ha az Egyesült Államok mégis Kelet-Európába viszi rakétavédelmi rendszerét. Egy nappal korábban George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök horgászós, "homár-csúcstalálkozón" lapogatták egymást Kennebunkportban.
Vágólapra másolva!

Atomrakétákat telepítene Moszkva az európai uniós orosz enklávéba, Kalinyingrádba, amennyiben az Egyesült Államok mégis ragaszkodna rakétavédelmi rendszerének Lengyelországba és Csehországba telepítéséhez - fenyegetett szerda este Szergej Ivanon orosz miniszterelnök-helyettes. A Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrádot az EU-tag Lengyelország és Litvánia határolja.

"Ha elfogadják az ajánlatunkat, Oroszország nem fogja szükségesnek érezni, hogy az ország európai részébe - Kalinyingrádot is beleértve - rakétákat telepítsünk a fenyegetésre válaszul" - mondta Ivanov. "Ha nem fogadják el, akkor megtesszük a megfelelő lépéseket. Aszimmetrikus és hatékony választ találunk" - tette hozzá üzbegisztáni látogatásán.

Ivanov arra az orosz javaslatra célzott, hogy egy oroszok által ellenőrzött radarbázist használjanak rakétavédelmi célokra Azerbajdzsánban, az iráni határ közelében - ezt a NATO elavultnak mondta -, vagy létesítsenek közös, NATO-orosz figyelmeztető rendszert az Iránhoz hasonló, úgynevezett lator államok esetleges támadásai ellen. George Bush amerikai elnök ez utóbbit "nagyon innovatív javaslatnak" nevezte, de hozzátette, hogy a kelet-európai helyszínhez ragaszkodik.

Ivanov fenyegetésére egy nappal azt követően került sor, hogy Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök együtt horgásztak és homárt ettek a Bush család kennebunkporti nyaralójában. A találkozó célja éppen az volt, hogy Putyin korábbi, hasonló fenyegetése után enyhítsék a fagyos viszonyt Oroszországgal. Ivanovot tartják a legesélyesebbnek, hogy a 2008 márciusában tervezett elnökválasztást követően felváltsa Puytint.

Washington ezért igyekezett a közelgő elnökválasztással magyarázni az orosz retorikát. Putyin és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is tagadta, hogy valamiféle új hidegháború bontakozna ki Oroszország és az Egyesült Államok között. Miután Putyin fogott egy halat Bush hajójában ülve, az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy ugyan "nem tetszik minden, amit mond", de megbízik benne.