Hároméves kislány megölésével fenyegetőznek nigériai emberrablók

Vágólapra másolva!
Eddig főként olajmunkások voltak a nigériai emberrablók célpontjai, most azonban egy hároméves kislányt vittek magukkal. Az anya szerint a túszejtők a gyerek megölésével fenyegetőznek. Az emberrablók felkutatásába beszállt a Niger-delta legnagyobb militáns mozgalma is.
Vágólapra másolva!

A hároméves Margeret Hillt csütörtök reggel rabolták el az autóból, amely óvodába vitte. A kocsi állt a forgalomban, amikor fegyveresek betörték az ablakát, és magukkal vitték a kislányt. Margaret apja Mike Hill brit állampolgár, aki tíz éve él Nigériában, és egy bárt vezet Port Harcourtban - írja a BBC News.

A kislány anyja, Mike Hill felesége nigériai születésű, őt többször is felhívták az emberrablók. Azt mondták az asszonynak, hogy találkozzanak egy városban Bajelza államban a Niger-delta térségében. A település pontos helyét azonban sem ő, sem a rendőrség nem tudta kideríteni.

A nő elmondása szerint a túszejtők közölték, hogy hajlandók visszaadni a kislányt az apáért cserébe. A férfi el is akart indulni, de a rendőrség nem engedte - mondta a feleség. Amikor lejárt a határidő, újra telefonáltak, és azzal fenyegetőztek, hogy megölik a kislányt - mondta el az anya. Az nem derül ki a hírekből, hogy az emberrablóknak pontosan mik a céljaik, illetve követeléseik.

A brit külügyminisztérium felszólította a túszejtőket, hogy a kislányt azonnal és sértetlenül engedjék szabadon. Felhívást tett közzé a térség legjelentősebb militáns csoportja, a Mozgalom a Niger Delta Felszabadításáért is. Ebben az áll: "csatlakozunk mi is azoknak a szörnyetegeknek a felkutatásához, akik végrehajtották ezt az emberrablást".

A BBC lagosi tudósítója szerint a kislány apja beteg, és Nagy-Britanniába repült volna orvosi kezelésre. Az elmúlt egy évben több mint száz embert raboltak el a Niger-deltában tevékenykedő különböző fegyveres csoportok - állítja a BBC. A túszok olajvállalati munkások voltak, és rendszerint szabadon engedték őket, miután megkapták a kért váltságdíjat.

Az olajban gazdag térségből folyik be ugyan Nigéria jövedelmének 90 százaléka, a régióban továbbra is hatalmas a szegénység. Ezen akarnak változtatni a militánsok. A Mozgalom a Niger Delta Felszabadításáért kedden mondta fel az egy hónapja tartó tűzszünetet, mert úgy érezték tagjai, hogy mellőzik őket a Niger-delta jövőjéről folyó, a kormány által vezetett tárgyalásokon.