Gyújtogattak a német szélsőjobb ellen

Vágólapra másolva!
Baloldali ellentüntetők vasúti jelzőberendezéseket gyújtottak fel, síneket foglaltak el Németországban, hogy "a nácik útjába álljanak": a tüntetők a német szélsőjobb felvonulásai miatt vonultak utcára. Az ellentüntetőket csak komoly rendőri erők tudták megállítani.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkolló ellentüntetések kísérték a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) híveinek utcai felvonulásait szombaton Majna-Frankfurtban és Rostockban. Frankfurtban gyújtópalackokat hajítottak vasúti jelzőberendezésekre, becslések szerint 300 ezer eurós anyagi kárt okozva. A baloldali ellentüntetők több ízben is síneket foglaltak el, és átmenetileg megbénították Rajna-Majna járás gyorsvasúti forgalmát.

A repülőtérre közlekedő, helyi érdekű szerelvényeket el kellett terelni. A rendőrség nagy erőket vetett be a sínblokád felszámolására, és több tucat tüntetőt rövid időre őrizetbe vett. A rostocki tüntetések mindvégig békés mederben folytak.

A rendőrség adatai szerint Frankfurtban mintegy 750 NPD-szimpatizáns vett részt a bejelentett időponthoz képest két és fél órás késéssel kezdődött tiltakozó felvonuláson az egyik félreeső városrészben, Hausenben. Előzőleg órákon át várakozásra kényszerültek a főpályaudvaron, amíg továbbutazhattak. A szélsőjobboldal hívei többek között a tőzsde épülete előtt akartak tüntetni a globalizáció ellen.

A nagy csoportokban megjelenő ellentüntetők számát a rendőrség 1500 főben adta meg, a szervezők több ezerre tették. A sínfoglalók nem fedték el arcukat, és láthatóan nem keresték a konfrontációt a rendőrséggel. "A nácik útjába álltunk. A sínekre lépni talán illegális, de legitim" - mondta a baloldali ellentüntetők szóvivője.

A baloldali ellentüntetések mellett szakszervezetek, egyházak és pártok felhívására békés nagygyűlést tartottak a frankfurti városháza előtti téren a szélsőjobboldali eszmék ellenzői. Petra Roth, a város kereszténydemokrata főpolgármestere az erőszak és a fanatizmus elleni harcra buzdította a rendezvény mintegy 1500 részvevőjét. "Frankfurt városa a demokraták városa, szembeszállunk a jobboldali radikalizmussal, a rasszizmussal és az intoleranciával" - szögezte le.