15 éves terrorellenes harcra készül London

Vágólapra másolva!
A brit kormányfő biztonsági tanácsadója szerint Nagy-Britanniának hosszú küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal szemben: a megelőzés, a fiatal muszlimok radikalizálódásának megakadályozása 10-15 évet is igénybe vehet. Indiában eközben 12 bangalori illetőségű gyanúsítottat keres a rendőrség, akiknek közük lehet a nagy-britannia merénylet-kísérletekhez.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniának közel tizenöt éves küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal szemben - vélekedett Gordon Brown brit miniszterelnök biztonsági tanácsadója a Sunday Telegraph című vasárnapi lapban megjelent interjúban. Alan West tengernagy, a brit haditengerészet egykori vezérkari főnöke szerint a kormány terrorizmusellenes stratégiájának középpontjába a megelőzést, a fiatal muszlimok radikalizálódásának megakadályozását kell állítani. "Ez nem megy végbe egyik napról a másikra. Úgy gondolom, nagyjából 10-15 évet fog igénybe venni" - nyilatkozta West.

A június 28-án kinevezett tanácsadó arra biztatta honfitársait, hogy értesítsék a rendőrséget, amint valami gyanúsat észlelnek. "A britektől alapvetően távol áll a besúgás, ám ebben a helyzetben attól tartok muszáj jelenteni, ha valakinek tudomása van valamiről, mert ezek az emberek az egész életünket akarják tönkretenni" - fogalmazott West. Az 58 éves biztonsági tanácsadó pár órával a londoni és a glasgow-i merényletkísérletek előtt lépett hivatalba. Több mint egy héttel a meghiúsított támadások után Nagy-Britanniában a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben.

Tizenkét olyan, bangalori illetőségű gyanúsítottat keres az indiai rendőrség, akiknek közük lehet a nagy-britannia merénylet-kísérletekhez - írta a vasárnapi indiai sajtó. A Sunday Times indiai kiadása szerint a rendőrség azután eredt a gyanúsítottak nyomába, miután kiderült, hogy Bangalorban állították ki a glasgow-i nemzetközi repülőtér elleni merénylet-kísérlet tettesének jogosítványát. Kafil Ahmed faltörő kosként ment neki gépkocsijával az egyik repülőtéri terminál bejáratának, de csak ő sérült meg súlyosan.