Megölték a Vörös Mecset lázadó imámját

Vágólapra másolva!
Meghalt az ostrom alatt a Vörös Mecset lázadó imámja - jelentette a BBC. Abdul Rasid Gázi pár órával a katonák támadása előtt már arról beszélt, hogy mártírságra készül. Az ostromban több mint félszáz ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette az ostrom alatt Abdul Rasid Gázi, a Vörös mecset helyettes igazgatója, a mecsetben magukat elsáncoló radikális csoport vezére. Az imám holttestére az épület pincéjében találtak a pakisztáni kormányerők, azt még nem tudni, hogy a katonák vagy követőinek fegyverétől esett-e el a hitszónok. Az imám pár órával halála előtt nyílt agresszióval vádolta a pakisztáni hadsereget és közölte, "a mártíromság már bizonyosan bekövetkezik".

Gázi vezetésével több ezer, az iszlám törvénykezés bevezetését követelő radikális vette be magát az iszlámábádi mecsetbe egy hete. A mecsetet körülvevő kormányerők és a radikálisok egy héten át náztek farkasszemet, de nem jutottek megállapodásra egymással. A hadsereg kedd hajnalban megostromolta az épületet: a harcban meghalt ötven fegyveres és nyolc pakiszténi katona, és 50 nőt és gyereket mentettek ki.

A mecsetet azt követően zárták körbe a hadsereg egységei, hogy az ottani hívők elraboltak hét kínai munkást, akiket azzal vádoltak, hogy bordélyházat működtetnek. A Vörös Mecset radikálisai korábban is követtek el hasonló akciókat az iszlám megsértésével és erkölcstelen viselkedéssel vádolt emberek ellen. Rendőröket is elraboltak. A BBC helyi tudósítja szerint Pervbez Musarraf elnök szerencsjűátékot játszik az akcióval, ami kiválthatja a mecsetbeliek támogatóinak haragját.