Raúl Castro kiírta a helyhatósági választásokat

Vágólapra másolva!
Raúl Castro ideiglenes kubai államfő hétfőn bejelentette a nemzeti választási bizottság felállítását, és október 21-re kiírta a helyhatósági választásokat. A választási bizottság felállításával megkezdődik a választási folyamat, amelynek végén, 2008-ban eldől, hogy a betegeskedő Fidel Castro marad-e a karibi szigetország államfője.
Vágólapra másolva!

A Raúl Castro által aláírt és a televízióban ismertetett rendelet értelmében a helyhatósági választásokat október 21-én, a második fordulót pedig 28-án tartják. A tizennégy tartományi gyűlés és a parlament megválasztásának időpontját "a megfelelő időben" tűzik ki a közlemény szerint.

A kubai kommunista párt vezetése alatt, a néphatalom rendszerének 1976-ban történt bevezetése óta közvetlen titkos szavazással választják meg két és fél évre a 169 helyi közgyűlés közel 15 ezer tagját. A helyhatósági választásokat követi elvben a 14 tartományi gyűlés tagjainak, illetve a nemzetgyűlés 603 tagjának öt évre történő megválasztása.

A parlamenti választásokat elvben 2008 áprilisában tartanák. Az új nemzetgyűlés nevezi ki az államtanács (kormány) 31 tagját, akik az államfő személyéről döntenek. Ezt a tisztséget 48 év óta Fidel Castro tölti be. A nyolcvanéves politikus bélműtétje miatt tavaly júliusban átmenetileg öccsére, Raúlra ruházta át a hatalmat.

Diplomaták szerint kérdés, hogy Fidel Castro marad-e az államtanács elnöke. A kormányban ugyanis vannak olyanok, akik szerint már túl idős.

Nyugati diplomaták szerint Raúl Castro erősen kézben tartja az ország kormányzását, és elképzelhető, hogy jövőre hivatalosan is ő lesz az ország államfője. Fidel Castro várhatóan továbbra is a kormányzó kommunista párt első titkára marad.

Az egypártrendszerben a kubai parlament évente kétszer ülésezik.