Malina Hedvig szerint kényszerből érték politikai támadások

Vágólapra másolva!
Malina Hedvig szerint "kényszerből" cselekedett a szlovák kormányfő és a belügyminiszter, amikor azt igyekeztek bizonyítani, hogy megtámadásának történetét ő maga találta ki. A tavaly augusztusban állítása szerint magyar beszéde miatt megvert nyitrai lány egy szlovák lapnak nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Malina Hedvig úgy gondolja, hogy a megverését tagadó szlovák kormányfő és belügyminiszter, valamint az országos rendőrfőkapitány "kényszerre cselekedtek", amikor a televízióban azt igyekeztek bizonyítani, hogy megtámadásának történetét ő maga találta ki. A lány a Tyzden című lapnak adott interjúban először tesz arra utaló kijelentést, hogy már sejti, milyen erők és hatalmasságok állhatnak meghurcolása mögött. "Ugyan ki utasíthat egy kormányfőt?" - kérdezte tőle a lap. "Van valamilyen elképzelésem, de erről nem akarok beszélni" - válaszolta a lány. A kérdésre, vajon nem tart-e attól, hogy az "ilyen titkosszolgálati játszmák" megismétlődnek, azt válaszolta: nem, "mert amit ők akartak, az már sikerült nekik".

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló, magyar nemzetiségű csallóközi diáklányt - feljelentése szerint - tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség két héttel az inzultus után azzal zárta le a nyomozást, hogy az eset nem történt meg: a lány csak színlelt. Két magánszemély - az egyikük időközben öngyilkos lett - hamis tanúzás és a vallomást hitelesítő esküvel kapcsolatosan felmerült kételyei miatt feljelentést tett a lány ellen, és az ügyben vádindítvány született, amelynek alapján akár öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik Malina Hedviget.

"A médiát is megtévesztették"

A Hedvig mellett már korábban és többször kiálló, az ügy kényes részleteit is többször firtató szlovák hetilap, a Tyzden interjújában Malina Hedvig közérzetének, gondolatainak számos részletébe avatja be az olvasót.

Malina Hedvig szerint érzékelhetően változik körülötte a légkör, már nem vágnak a fejéhez az utcán gyalázkodó megjegyzéseket, nem kiabálják utána, hogy hazudik. Ez annak köszönhető, hogy kezdetben rengeteg megtévesztő információ látott napvilágot vele kapcsolatosan, de azóta a média objektívebben közelíti meg az esetét, emiatt változik az emberek véleménye is - mondta.

Kezdetben nagyon rossz érzések gyötörték - nyilatkozta -, és bár úgy tűnt, hogy a szlovák közhangulat teljesen ellene fordult, "sosem látta úgy, hogy egész Szlovákia ellene van", talán az ország lakónak csak a fele. Merthogy a média könnyen hitt a rendőrség és a kormány szerinte megtévesztő információinak, így aligha írhatott mást, mint amit tőlük hallott. "Eddig az volt a botrány, hogy kitaláltam a történetemet, most majd talán az lehet a botrány, hogy a történetem nem kitalált volt" - fogalmazott Malina Hedvig.

"Megváltozott az életem"

A lány szerint élete teljesen megváltozott. "Nem jobb, nem rosszabb: más." Máshogy ítéli meg az embereket, a kevés nyugalomnak is örülni tud, s noha korábban nem hitte, hogy a meghurcoltatása elviselhető, időközben felismerte magában a kitartást, a küzdőképességet, és a végsőkig küzdeni fog azért, hogy a neve ismét tiszta legyen.

Amíg ez nem be nem következik - mondta -, addig mindenképpen Szlovákiában akar élni. Mert ha most elmenne, "örök időkre hazugként" emlegetnék. Egyébként már nem fél, mi több, biztonságban érzi magát Szlovákiában, mert a közismertsége odahaza egyfajta védettséget jelent, amiben külföldön tartózkodva aligha bízhatna. Azt, hogy a majdan megszülető gyermekeit Szlovákiában nevelje fel, csak úgy tudja elképzelni, ha már a neve teljesen megtisztul, ehhez pedig el kell kapni és megbüntetni állítólagos támadóit.