A francia külügyminiszter visszatért az Ahtisaari-tervhez

Vágólapra másolva!
Koszovó jövőjéről tárgyalt csütörtökön Belgrádban Bernard Kouchner francia külügyminiszter, aki csak még jobban összekuszálta a dél-szerbiai tartomány jövőjére vonatkozó nyugati elképzelésekről kialakult, egyébként is zavaros képet, amikor azt hangoztatta, ha a problémát nem tudják megoldani, vissza kell térni az Ahtisaari-tervhez.
Vágólapra másolva!

A Koszovónak nemzetközi felügyelet mellett megvalósuló függetlenséget ígérő terv nem lép ugyan automatikusan életbe, de az egyetlen megoldás marad, ha a szerbeknek és az albánoknak nem sikerül más megoldásra jutniuk - jelentette ki a francia diplomácia vezetője a szerb kollégájával, Vuk Jeremictyel folytatott megbeszélése után.

Ezzel lényegében "átárazta" azokat a korábbi híreket, amelyek szerint az Egyesült Államok és az EU az ENSZ-ben olyan határozattervezetet készül a koszovói kérdésben döntésre hivatott Biztonsági Tanács elé terjeszteni, amely négy hónapos tárgyalást ír elő szerbeknek és albánoknak, s eltekint attól, hogy ezek kudarca esetén az Ahtisaari-terv - miként az a máig érvényes javaslatban szerepel - automatikusan életbe lépjen.

Ha nem tudjuk megoldani a problémát, visszatérünk az Ahtisaari-tervhez - mondta kollégájának Kouchner, s később, a Vojislav Kostunica miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson is megerősítette, hogy francia megítélés szerint a finn diplomata elképzelése biztosítja a legjobb alapot a probléma megoldásához.

A francia külügyminiszter minden, a kérdésben eddig megszólalt kollégájánál tovább ment, amikor nem zárta ki egyértelműen Koszovó függetlenségének biztonsági tanácsi határozat nélküli elismerését, amelynek lehetőségét eddig csak alacsonyabb szintű diplomaták, külügyi hivatalnokok vetették fel. "Franciaország nagyon óvatosan viszonyul ehhez a kérdéshez... Reméljük és szeretnénk, hogy egy ország se mozduljon el ebbe az irányba" - fogalmazott diplomatikusan.

Kouchner egyértelművé tette, hogy Szerbia nem lehet tagja az Európai Uniónak mindaddig, amíg a megoldatlan koszovói helyzet terhét cipeli. Azt is hozzátette, hogy "Koszovó érzékeny problémát jelent, az utolsó tűzfészek a Balkánon".