Csúszhat a határellenőrzés megszűnése

Vágólapra másolva!
Veszélyben van az Európai Unió belső határellenőrzésének eltörlését lehetővé tevő, schengeni övezet bővítése egyes régi tagállamok miatt - állítja a cseh belügyminiszter. Ivan Langer, az EU nyolc belügyminiszterének innsbrucki találkozója után azt mondta, a késlekedésnek nem az új tagok állítólagos felkészületlensége az oka.
Vágólapra másolva!

Ivan Langer cseh külügyminiszter szerint tárgyaltak arról, hogy egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint kilenc régi tagállamban halasztódik a bővítéshez szükséges számítógépes rendszer bevezetése, és ez sokkal inkább fenyegeti az övezet kibővítését, mint az új tagállamok állítólagos hiányosságai.

A cseh belügyminiszter szerint a késedelemről szóló értesülést Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa is megerősítette. A kilenc érintett ország, ahol gondok voltak a Schengeni Információs Rendszer (SIS) új változatának bevezetésével: Belgium, Dánia, Spanyolország, Finnország, Norvégia, Izland, Olaszország, Görögország és Hollandia.

Langer elmondta: kérte Frattinit és a soros EU elnökséget képviselő, Rui Carlos Pereira portugál belügyminisztert, szólítsa fel az érintett országokat: haladéktalanul kezdjék meg az új SIS-rendszer bevezetését, hogy tartani lehessen a schengeni övezet bővítésére kitűzött határidőt.

Az Európai Bizottság tavaly jelentette be, hogy bizonyos technikai akadályok miatt nem tudja az eredetileg kitűzött határidőre - 2007 folyamán - beindítani a schengeni bővítést lehetővé tévő SIS II-t, ezért az új határidőig - 2008 szeptemberéig - Portugália és még 9 ország az elképzelés szerint őszre elkészülő, s januártól bevezetendő SISOne4All ideiglenes rendszert használná. Ennek bevezetésével késlekednek most.

A csütörtökön kezdődött, kétnapos, Salzburgi Fórum nevű tanácskozáson az osztrák, a magyar, a cseh, a szlovák, a szlovén, a lengyel, a román és a bolgár belügyminiszter mellett részt vesz Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa és Rui Carlos Pereira, a belügyminiszteri tanács soros portugál elnöke. Horvátország megfigyelőt küldött a fórumra.