Bezárták a megfenyegetett brit Tesco-kat

Vágólapra másolva!
Tucatnál is több nagy-britanniai Tesco szupermarketet záratott be és ürített ki szombaton a rendőrség. Erre azután került sor, hogy fenyegetés érte az áruházakat, de szombat esti hivatalos közlés szerint e fenyegetések nem terrorista jellegűek voltak.
Vágólapra másolva!

A hirtelen elrendelt áruház-bezárások az ország egész területére kiterjedtek, Skóciától Walesen át Angliáig. A riadó összesen 14 Tesco üzletet érintett. A szupermarketekből a rendőrség terelte ki a vásárlókat, és egyes áruházak parkolóiból is rendőrautók kísérték ki a járműveket.

A rendőrség szombat estig nem fedte fel az országos riadó pontos okát, csak annyit közölt, hogy az "nem kapcsolható szélsőséges csoportokhoz". A közlemény szerint bűnügyi vizsgálat folyik az ügyben. Nem hivatalos értesülések szerint valaki robbantással fenyegette meg az érintett Tesco áruházakat.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök több helyen biztonsági kordont vontak a lezárt áruházak köré, és az érintett térségek felett rendőrségi helikopterek keringtek.

Szombaton késő este több, korábban bezárt londoni Tesco azonban már ki is nyitott, és az áruházlánc közölte: arra számít, hogy vasárnap reggelre mindegyik üzlet kinyithat. A kiürítések során pánik nem tört ki, és nem sérült meg senki.

Szombat hagyományosan a legforgalmasabb bevásárló nap Nagy-Britanniában, de a Tesco 14 üzletének bezárása csoportszinten komolyabb bevételkiesést nem okozhatott a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózatnak, amelynek csak a hazai piacon 1779 áruháza van.

Magyarországon a cég az idei első negyedév végén 71 szupermarketet üzemeltetett. Februárral végződött tavalyi üzleti évében a Tesco adózott eredménye 20,5 százalékkal 1,899 milliárd fontra nőtt az előző évi 1,576 milliárdról; az üzemi szinten számolt eredmény 16,1 százalékkal 2,648 milliárd fontra emelkedett a tavalyi 2,28 milliárdról. A forgalom meghaladta a 42 milliárd fontot.