Ismét megvádoltak egy angliai merénylőt

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek szombaton a két hete megkísérelt - és csak a puszta szerencse folytán meghiúsult - londoni és glasgow-i merényletkísérlet egy újabb gyanúsítottja ellen. Az ügyben ez a harmadik vádemelés.
Vágólapra másolva!

A Scotland Yard a glasgow-i merénylet napján, Liverpoolban őrizetbe vett Szabil Ahmed ellen terjesztett be - a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján - vádemelést a londoni Westminster kerület rendőrbírósága elé, amely előtt hétfőn kell megjelennie a 26 éves indiai orvosnak. A vonatkozó angol-walesi törvény alapján a rendőrség 28 napig tarthatja vizsgálati fogságban a terrorcselekmények ügyében meggyanúsított őrizeteseket, és ezen az időszakon belül vádemelési jogköre van elegendő bizonyíték esetén.

Ahmed ellen az a vád, hogy olyan értesülések birtokában volt, amelyekkel elejét lehetett volna venni a súlyos merényletkísérleteknek, de nem értesítette a hatóságokat. A múlt hónap utolsó két napján először Londonban, majd Glasgow repülőterén kísérelt meg pokolgépes robbantásokat egy főleg iraki és indiai orvosokból álló terrorsejt, amelynek tagjai a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kórházaiban dolgoztak.

Orvos volt a glasgow-i merényletet megkísérlő mindkét terroristajelölt is. Ők egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval akartak behajtani a nyugat-skóciai nagyváros repülőterének utascsarnokába. A kocsi nem robbant fel, de kigyulladt.

A 90 százalékos égési sérülést szenvedett, indiai származású vezetőt abban a Glasgow-hoz közeli kórházban ápolják, amelyben dolgozott. Iraki társa, akit sértetlenül vettek őrizetbe, szintén itt dolgozott rezidens orvosként. Ő volt az első, aki ellen hivatalosan vádat emeltek, robbantásos merényletre szőtt összeesküvés címén.

Állítólag ők voltak azok is, akik a glasgow-i öngyilkos merényletkísérlet előtt távirányítású robbanószerkezetet rejtő autókat állítottak le London zsúfolt belvárosának két pontján. Szakértők szerint csak a szerencsén múlt, hogy egyik pokolgép sem lépett működésbe.

Nagy-Britanniában jelenleg összesen öten vannak őrizetben az utóbbi évek legsúlyosabb terrorcselekmény-kísérlete nyomán. Az égési sérült glasgow-i merénylőt hivatalosan nem vették őrizetbe, elépülésére az orvosok nem látnak sok esélyt.

A minap Ausztráliában is vádat emeltek egy indiai orvos ellen, a nagy-britanniai merényletek megkísérlőinek nyújtott segítség címén.