Göncz Kinga élete mégsem volt veszélyben

Vágólapra másolva!
Módosította szombaton a magyar külügyminiszter ellen Afganisztánban tervezett merényletről szóló előző napi nyilatkozatát a külügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

"A külügyminisztériumi szóvivő tegnapi nyilatkozatát illetékes katonai forrásokkal történő konzultációt követően módosítjuk: 2007. július 12-én az afganisztáni Baglán tartomány PRT-parancsnoka jelentést kapott arról, hogy egy európai miniszter (vagy konvoj) ellen merényletet terveznek. A helyszínen végzett vizsgálatok ezt nem erősítették meg, a felderítők kimentek a területre, azonban jelentésük szerint robbanóeszközt - korábbi információkkal ellentétben - nem találtak" - írta Odze György a távirati irodának küldött közleményében.

"Így a magyar külügyminiszter élete nem forgott veszélyben. Göncz Kinga arra hatalmazta fel a szóvivőt, hogy a nyilvánosság előtt is köszönetet mondjon az Afganisztánban szolgálatot tejesítő magyar katonáknak és parancsnokaiknak, akik mindent elkövettek a látogatás sikeréért és biztonságos befejezéséért" - írta a szóvivő.

Odze György közleményében kitért arra, hogy július 9-én ezen a környéken élet kioltására alkalmas szerkezetet valóban találtak és azt megfelelő módon hatástalanították is.

A szóvivő hozzátette: ugyanakkor tévesen jelent meg a sajtóban az a hír, miszerint a magyar miniszter utazásának ezt a részét közúton tette volna meg, ilyen terv soha nem volt.