Palesztin harcosokkal köt alkut Izrael

Vágólapra másolva!
Izrael felfüggeszti közel 200 Fatah-tag üldözését, ha cserébe azok nem támadnak a zsidó államra - az erről szóló megállapodást várhatóan hétfőn jelenti be Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök. Az alku Abbász pozícióját erősíti a radikális Hamásszal szemben.
Vágólapra másolva!

Alkut kötött a Fatah palesztin mozgalom csaknem kétszáz fegyverese Izraellel. Az egyezség - amelynek részeként Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a Fatah-tagok utáni hajtóvadászatot - az iszlamista Hamásszal hatalmi harcot vívó Mahmúd Abbász palesztin elnök pozíciójának megerősítését szolgálja.

Az amnesztiaajánlatot 206 palesztin írta alá, de közülük 28-at az izraeliek kihúztak a listáról, mondván, az ő kezükhöz vér tapad. Izrael három hónap elteltével egyenként ellenőrzi az ajánlatban vállaltak teljesítését, és ha ez megállapítható, az érintettek véglegesen lekerülnek a körözött személyek listájáról, és beléphetnek a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek valamelyikébe.

Az amnesztiajavaslatot Ehud Olmert izraeli kormányfő a palesztin elnökkel tartott hétfői találkozón terjeszti majd elő. A találkozót valószínűleg Jeruzsálemben tartják majd. A palesztin elnök és az izraeli kormányfő legutóbb június 25-én tárgyalt egymással az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Akkor Ehud Olmert bejelentette a Palesztin Hatóságot megillető, Izrael által zárolt pénzek egy részének a felszabadítását.