Genscher Magyarországot méltatta

Vágólapra másolva!
Hans-Dietrich Genscher korábbi német külügyminiszter, a Kelet és Nyugat közötti enyhülés és az európi egyesülés egyik legkiemelkedőbb képviselője méltatta Magyarország szerepét a német újraegyesítésben azon a szimpóziumon, amelyet a Hamburg közelében lévő Plön kastélyában rendeztek vasárnap délután.
Vágólapra másolva!

A rendezvényre közvetlenül Európa egyik legrangosabb zenei fesztiváljának, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztiválnak a megnyitója előtt került sor. A fesztivál idei díszvendége Magyarország, s ez indokolta a szervezők által választott témát. Genscher mellett a meghívott vendégek között volt Friedrich Schorlemmer evangélikus teológus, korábbi neves keletnémet ellenzéki személyiség, Magyarországot pedig Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Peisch Sándor berlini magyar nagykövet képviselte.

Hans-Dietrich Genscher, a német Szabaddemokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke - aki 1974-től 1992-ig megszakítás nélkül állt a német külügyek élén - Magyarországot ugyanakkor túlzott szerénységgel "vádolta" a szóban forgó szerepvállalás kapcsán, amelyet a német nép Genscher szerint soha nem felejt el.

Európa egyik legtekintélyesebb politikusa hangsúlyozta, hogy a hírhedt berlini falat Magyarország és a többi kelet-európai ország bontotta le. Az elmúlt évtizedek történéseire visszatekintve Genscher hangsúlyozta, hogy a falat Keletről bontották le, a Nyugat csak a keretfeltételeket teremtette meg a nagyobb szabadsághoz. Magyarországgal kapcsolatban ezzel összefüggésben a reformkommunizmus jelentőségét emelte ki, hangoztatva, hogy a "gulyáskommunizmus" nem a megfelelő kifejezés.

A volt külügyminiszter a magyarországi határnyitás mellett sorra vette azokat az eseményeket, amelyek elvezettek a fal lebontásáig, illetve Németország újraegyesüléséig. Kiemelte Mihail Gorbacsov szerepét, a lengyelországi Szolidaritás mozgalmat, a prágai megmozdulásokat, illetve az 1989-es lipcsei tüntetéseket.

Hiller István egyebek között hangsúlyozta, hogy a határnyitás nem csak az akkori magyar kormánypolitika szándékán múlt. E nélkül ugyan - mint a miniszter hangsúlyozta - nem sikerülhetett volna, de szavai szerint nem csak ezen múlt. Ezzel összefüggésben emlékeztetett az akkori - később párttá alakult - civil szervezetekre, utalva a páneurópai piknikre, amely kifejezetten civil megmozdulás volt.

A miniszter az akkori eseményekre visszatekintve nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a csatát a lelkekben is meg kellett nyerni. Ennek kapcsán Hiller István "kettős határbontásról" beszélt, egyrészt fizikai, másrészt a lelkiekben, a gondolkodásban, a mentalitásban bekövetkezett határbontásról, s úgy értékelte, hogy ezt a csatát sikerült megnyerni.

Egy kérdésre válaszolva Hiller István egyidejűleg utalt arra, hogy a rendszerváltozással kapcsolatos magyar álmok teljes egészében nem teljesültek. A miniszter ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a szabadságot megszereztük, Magyarországon ugyanolyan szabadság van, mint az Európai Unió többi tagállamában. Ugyanakkor - mint fogalmazott - a történet még nem ért véget. A remélt jólét érdekében gazdasági és egyéb területeken még sok a teendő - jelentette ki a magyar miniszter.