A klímaváltozásra figyelmeztet az északi-sarki úszás

Vágólapra másolva!
Egy kilométert úszott az Északi-sarkon mínusz 1,8 Celsius-fokos vízben egy brit környezetvédelmi aktivista. Lewis Pough rekordkísérletével a klímaváltozásra akarta felhívni a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A jegesmedvéket is megszégyenítette a brit Lewis Pugh, aki vasárnap körülbelül ezer métert úszott az Északi-sarkon mínusz 1,8 Celsius-fokos vízben. Feltehetően a tengerjoggal foglalkozó ügyvéd az első ember, aki ilyen hideg vízben ennyit úszott - írja a brit The Times. A környezetvédelmi aktivista a rekordkísérleten kívül a klímaváltozásra is fel akarta hívni a figyelmet.

A férfi eközben nem viselt mást, mint amit a brit hosszútávúszókat tömörítő Csatornaúszó Szövetség megenged: egy rövid úszónadrágot, szemüveget és úszósapkát (amely nem lehet hőszigelető anyagból). "Teljesen fekete volt a víz - mintha egy fekete lyukba ugrottam volna... Rémisztő volt. Azonnal hatalmas fájdalmat éreztem, mintha kigyulladt volna a testem. Gyötremles kín volt az első métertől az utolsóig, párszor fel is akartam adni. Kétségtelenül életem legkeményebb úszása volt" - mondta, de hozzátette: "nem adhattam fel egy norvég előtt, még ha az Roald Amundsen rokona is". Ezzel arra utalt, hogy a felkészülésben sokat segített neki Jorgen Amundsen, a nagy felfedező ükunokaöccse.

Az emberek többsége nem bírná ki ilyen hidegben - izmai pillanatokon belül lemerevednének -, ám Pough komolyan készült rá egy norvégiai gleccsertóban, és hízókúrát is folytatott. A vizsgálatok szerint testének hőmérséklete 36,5 Celsius-fokra csökkent, mikor kiszállt a vízből, húsz percen belül tovább süllyedt a már-már életveszélyes 35 fokig, de egy óra múlva visszaállt a normális 37-re.

Pough-nak nem ez az első jeges úszása, ezért már korábban elkeresztelték Jegesmedvének. Úszott már az Spitzbergákon és az antarktiszi jégmező peremén, és tavaly - ugyancsak elsőként - teljes hosszában végigúszta a Temzét. Azt állítja, ő az egyetlen ember, aki a világ mind az öt óceánjában teljesített egy-egy hosszú távú úszást. Pough egy jégtörővel jutott el az Északi-sarkra Murmanszkból.

A rekordkísérletet a Környezetvédelmi Világszervezet (WWF) szervezte, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre. A kutatók előrejelzései szerint 2040-re az Északi-sarkon nyaranta nem lesz jég. Pough maga is közölte: sikere keserédes. "Győzelem és tragédia - győzelem, hogy ilyen kegyetlen viszonyok közepette is tudtam úszni, de tragédia, hogy ez ma már lehetséges az Északi-sarkon."