Lengyeleknek kémkedő tisztek buktak le a fehéroroszoknál

Vágólapra másolva!
Négy fehérorosz és egy orosz katonatisztet vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a lengyel hírszerzésnek dolgoztak. Az érintettek állítólag az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer után szaglásztak.
Vágólapra másolva!

A lengyel katonai hírszerzésnek dolgozó ügynökhálózatot lepleztek le Fehéroroszországban - jelentette be a szovjet utódállam titkosszolgálatának elnökhelyettese a fehérorosz televízióban.

Viktor Vegera a hét végén sugárzott nyilatkozatában közölte, a hálózat négy fehérorosz és egy orosz állampolgárból állt, akiket őrizetbe vettek. A lefogott személyek állítólagos kémtevékenységük idején aktív katonatisztek voltak.

A fehérorosz tévé szerint az ügynökök az orosz-fehérorosz államszövetség légvédelméről gyűjtöttek hadászati jelentőségű adatokat, különösen az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer érdekelte őket. A hálózatot a fehérorosz légvédelem Ruszkin nevű tisztje vezette (keresztneve a híradást ismertető hírügynökségi beszámolóból nem derült ki), akit az elhárítás tetten ért, amikor titkos adatokat próbált meg eljuttatni megbízóihoz.

Ezt követően három másik fehérorosz állampolgárt vettek őrizetbe. Az ügynökhálózathoz tartozó orosz tiszt pedig - a fehérorosz tévé szerint - a történtek után kénytelen volt beismerő vallomást tenni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB). Vegera szerint az ügynökök tevékenysége nem csorbította a fehérorosz és az orosz hadsereg védelmi képességeit.