Az ENSZ előtt a koszovói rendezési terv

Vágólapra másolva!
Az oroszok vétófenyegetései ellenére is beterjesztették az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a koszovói rendezési tervet az USA és európai szövetségesei. Az orosz ellenkezés miatt ugyanakkor, még nem biztos, hogy kérnek róla szavazást is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei hivatalosan az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztették a Koszovó státusát rendezni hivatott határozattervezet legújabb változatát, de az orosz ellenkezés miatt még nem döntöttek arról, hogy kérnek-e szavazást a dokumentumról. A tervezetet az ENSZ New York-i székházában, helyi idő szerint kedden este terjesztették a BT elé. A Biztonsági Tanács állandó tagjaként a testületben vétójoggal rendelkező - ennélfogva a döntésben megkerülhetetlen - Oroszország korábban jelezte: ellenez minden olyan lépést, amely elszakítaná Szerbiától albán többségű déli tartományát. Moszkva kizárta annak lehetőségét, hogy a BT el tudná fogadni a határozattervezetet.

A korábbi szövegváltozatokhoz képest csekély változáson átesett új tervezet bevezetőjében az áll, hogy a dokumentumról huszonnégy óra múlva szavazás kérhető, de ez nem szükségszerű. Az előterjesztők szerint a tervezet módosítható, vagy akár vissza is vonható.

Koszovó 1999 júniusa óta az ENSZ igazgatása alatt áll, miután a NATO jugoszláviai légi csapásaival a dél-szerbiai tartományból való távozásra kényszerítette a szakadár albán fegyveresek ellen keményen fellépő szerb fegyveres erőket. A rendre azóta NATO-vezetésű békefenntartók ügyelnek a tartományban. Az új tervezet értelmében a szerb kormány és a szakadár koszovói albánok képviselői további 120 napig tárgyalnának a tartomány státusáról, ezt követően pedig az ENSZ átadná az Európai Uniónak a tartomány igazgatását. A NATO-katonák maradnának Koszovóban.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet hétfőn viszont úgy vélekedett, hogy fenn kellene tartani az ENSZ-igazgatást, a tárgyalásokat pedig addig kellene folytatni a tartomány státusáról, amíg nem születik megállapodás. Csurkin abbéli gyanúját is megfogalmazta, hogy a tervezet a "hátsó ajtón keresztül" nyitná meg az utat Koszovó előtt a függetlenség felé.

A határozattervezet két előző szövegváltozata még magában foglalta Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott tervének automatikus életbe léptetését, amely nemzetközileg ellenőrzött függetlenséggel ruházta volna fel a Szerbiától elszakadni kívánó déli tartományt.