Megőrizheti az USA a légiutasok adatait

Vágólapra másolva!
A tagországok képviselői is rábólintottak a légiutasok adatairól létrejött EU-USA megállapodásra. Ennek értelmében az amerikaiak 15 évig tárolhatják az Egyesült Államokba tartók adatait: nevét, címét és étkezési szokásait. Az amerikai példát hamarosan követi az EU is.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagállamok csütörtökön hivatalosan is elfogadták az EU és az Egyesült Államok között kötött új, június végi megállapodást a légi utasok adatainak kiadásáról. A 27 tagország nagykövetei jóváhagyták azt a kompromisszumos megállapodást, amely szerint a korábbi 34 helyett csak 19 különböző adatot kap csak meg az Egyesült Államok, de azokat három helyett akár 15 évig is megőrizheti.

Az Egyesült Államok már 2003 óta bekéri a területe felé tartó európai repülőgépek utasainak adatait, hogy azokat a különböző amerikai terrorelhárító szervek összevethessék saját adatbázisaikkal, és kiszűrhessék a gyanús személyeket. (Ezt a 2001-es amerikai terrortámadások után vezették be a terrorizmus elleni harc jegyében) Az Európai Parlament az elmúlt években hevesen bírálta az erről kötött eredeti USA-EU megállapodást, és ki is kényszerítette annak megsemmisítését, majd újratárgyalását és módosítását.

Az amerikai hatóságok egyébként a 19 átadott adatból is hozzájuthatnak minden fontos információkhoz, amelyet az Egyesült Államokba tartó európai utasok a repülőjegy megvásárlásakor adnak meg, beleértve címüket, telefonszámukat, a hitelkártyájuk számát, sőt, étkezési szokásaikat is.

Bár az európaiak korábba tiltakoztak az amerikaiak eljárása ellen, Franco Frattini, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa július elején közölte: a terrorizmus elleni harc érdekében az Európai Unió is egy, az amerikaihoz hasonló adatbázist hozna létre, amelyben az unió területére érkező légiutasok adatait tárolná.