Bush megtiltotta a terroristagyanús személyek kínzását

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök pénteken rendeletben tiltotta meg a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiben fogva tartott terroristagyanús személyek kínzását.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház nem volt hajlandó kitérni arra, hogy jelenleg van-e CIA-nek a fogva tartásra és a kihallgatásra vonatkozó szabályzata, csak annyit közölt: ha igen, kötelesek követni a rendeletben szereplő előírásokat.

A Fehér Ház által közzétett rendelet szerint a titkos börtönök szabályzatának - amelyek létezését George Bush 2006 szeptemberében ismerte el - a jövőben alkalmazkodnia kell a hadifoglyokra vonatkozó négy genfi konvenció közös 3. cikkéhez.

2006 szeptemberében Bush elnök arról biztosította a világot, hogy senkit sem kínoznak meg a CIA titkos börtöneiben, hat hónappal korábban pedig kijelentette: "Egyetlen amerikainak sem lesz joga, hogy bárhol a világon megkínozzon egy másik emberi lényt."

Az új rendelet tíz hónappal azután lép életbe, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósági döntésre megszüntette a titkos fogdákat, és a kubai Guantánamón lévő amerikai támaszpontra szállította át a foglyokat.

Az Egyesült Államokat számos bírálat érte európai szövetségesei és mások részéről a kihallgatási módszerekkel és az Európában működtetett titkos CIA-börtönökkel kapcsolatban.