Koszovó egyoldalúan nem nyilvánítja ki függetlenségét

Vágólapra másolva!
Koszovó hétfőn közölte az Egyesült Államokkal: nincsenek olyan tervei, hogy egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét Szerbiától - mondták hétfőn Washingtonban magas rangú amerikai és koszovói illetékesek.
Vágólapra másolva!

Mint Skender Hyseni koszovói szóvivő elmondta, a pristinai vezetők erről biztosították Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert, a miniszterrel tartott találkozójukon. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő, aki részt vett a találkozón, megerősítette ezt.

"Ma a koszovói küldöttség ismételten megnyugtatta az Egyesült Államokat, hogy szoros partnerei maradunk mind az Egyesült Államoknak, mind az Európai Uniónak abban, hogy lezáruljon a függetlenségi folyamat" - közölte az albán szóvivő a Reuters hírügynökséggel.

Agim Ceku koszovói miniszterelnök, aki magas rangú pristinai illetékesekkel együtt találkozott Rice-szal, pénteken azt jelezte, hogy kérheti a tartományi parlamentet: november 28-án nyilvánítsa Koszovót függetlennek Szerbiától.

Annak a lehetősége, hogy Koszovó esetleg egyoldalúan kívánja kinyilvánítani a függetlenségét, azt követően merült fel, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozott: egyelőre nem szavaz a koszovói függetlenségről szóló határozattervezetről, miután Oroszország, Szerbia szövetségese jelezte: a BT állandó tagállamaként vétójogával élne, ha testület a dél-szerbiai tartomány javára döntene.

Az Egyesült Államok, amely támogatja Koszovó kiválását Szerbiából, sem híve annak, hogy Pristina egyoldalúan cselekedjen, mert Washington attól tart, hogy ebben az esetben elszabadulna az erőszakhullám a tartományban.

A 2 milliós Koszovó lakosainak 90 százaléka albán. Azt követően került ENSZ-igazgatás alá, hogy 1999-ben a NATO légi csapásaival kiszorította a tartományból a szerb csapatokat, amelyek két éven át háborúztak a koszovói felkelőkkel, és eközben helybelieket öltek meg, illetve űztek el otthonukból.

Valószínűleg pénteken Washingtonban Vuk Jeremic szerb külügyminiszter is tárgyal Rice-szal.