35 lázadót öltek meg Pakisztánban vasárnap óta

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 35 iszlamista fegyveres és két katona vesztette életét vasárnap óta Pakisztánban, az Afganisztánnal szomszédos északnyugati törzsi övezetben lezajlott ütközetekben - közölte a pakisztáni hadsereg hétfőn.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 30 lázadó vesztette életét Észak-Vazirisztánban a vasárnap óta lezajlott összecsapásokban, míg öt másikat hétfőn öltek meg ugyanebben a régióban egy ellenőrző posztnál - mondta Vahid Arsad tábornok, a hadsereg szóvivője, aki szerint vasárnap óta két kormánykatona esett el és 12 megsebesült.

Pakisztán támadások példátlan sorozatát éli át, tíz nap alatt több mint kétszáz halálos áldozatot követeltek az atrocitások. Az al-Kaida terrorszervezet által támogatott iszlamisták bosszút esküdtek az iszlámábádi Vörös Mecset ostroma és megrohamozása során megölt mintegy száz társuk halálért.

Az Egyesült Államok és a kabuli rendszer többször szemére vetette Pakisztánnak, hogy elnézte, miként csoportosítják át az övezetben a pakisztáni fundamentalisták segítségével erőiket az afgán tálibok és az al-Kaida terrorhálózat.

Az Egyesült Államok az utóbbi napokban szóváltásba keveredett Pakisztánnal, amely pedig egyik kulcsszövetségese a terrorizmus elleni harcban.

Egyes washingtoni tisztségviselők nyilvánosan, de bizonyítékok nélkül arra utaltak, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére a pakisztáni törzsi zónában rejtőzködhet. George Bush amerikai elnök nem volt hajlandó kizárni célzott légicsapások lehetőségét.

Válaszul Iszlámábádban "felelőtlen és veszélyes" fenyegetőzésről beszéltek, s hangsúlyozták: a pakisztáni csapatok felvették a kesztyűt, és súlyos áldozatokat hoznak az iszlamista fegyveresek legyűrése érdekében.