Élőhelyért harcolnak a városlakókkal a vadak

Vágólapra másolva!
Államtitkot sértő makákók, emberevő leopárdok, harapós kutyák, homokozóba fialó vaddisznók. Sok helyütt folyik már-már harc az emberek és az elvadult, vagy eleve vad állatok között a városokban. A konfliktushelyzetért a házi kedvenceiket elhanyagoló, vagy a természet kárára terjeszkedő városlakók a felelősek. Az emberekre támadó, otthonaikat feldúló vadak csak megpróbálnak életben maradni és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Maguk az emberek azonban többnyire nem kérnek belőlük.
Vágólapra másolva!

Több mint 90 ezer embert sebesítettek meg kutyák és macskák Pekingben 2007 első felében. Ez majdnem 34 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest. A támadások többségéért póráz nélkül tartott kutyák felelősek, az áldozatok kisebb része macskatulajdonos, aki macskakarmolás okozta nyirokcsomó-duzzanattól és lázas tünetektől szenved. A kínai fővárosban a macskák beoltása nem kötelező. A póráz nélküli kutyák pedig annak ellenére is gondot okoznak, hogy a kóbor ebektől a hatóságok már megtisztították a várost.

Pekingben már 660 ezer kutyát regisztráltak, számuk havonta 10 ezerrel nő a pekingi közbiztonsági hivatal adatai szerint. A város már bevezette az "egy család, egy kutya" irányelvet, és csatlakozott a kóbor kutyák elleni hadjárathoz is. Kínában több mint egy éve a veszettség vezeti a halálos fertőzőbetegségek listáját: csupán az idei év első öt hónapjában 1043 ember halt meg a betegségben. Kutya- és macskatámadás miatt tavaly összesen 140 ezer pekingi lakos kért orvosi segítséget.

Peking azonban nem áll egyedül a problémával, hogy állatok fenyegetik a város lakóit. Az elmúlt években számos példa akadt arra, hogy a településeket állatok is felfedezték maguknak. Ezeknek a gyakran mindkét fél számára kellemetlen, sőt esetenként tragikus kimenetelű találkozásoknak két fajtája figyelhető meg. Egyrészt az emberek felelőtlensége miatt elszaporodó házi kedvencek - kóbor kutyák, macskák - okoznak gondot, másrészt az emberi települések terjeszkednek a vadon élő állatok természetes élőhelyeinek kárára, és emiatt jelennek meg nem kívánt látogatók a házak között. Az [origo] körbevezeti önöket a világnak azokon a nagyvárosain és kisebb településein, ahol éles konfliktushelyzetté fajult a vadon élő, vagy elvadult állatok megjelenése.

A kóbor ebek városa

Forrás: EPA

A pekingi példához közvetlenül kapcsolódik Bukarest, ahol a kóbor kutyák okoznak gondot. A gazdátlan ebek falkákba verődve róják a román főváros kerületeit, gyakran támadtak kerékpárosokra és idegenekre. 2001-ben napi 50-60 kutyaharapásról voltak adatok, ekkor 150-200 ezerre becsülték számukat. Az akkori bukaresti főpolgármester Traian Basescu jelenlegi román államfő ugyan elrendelte a kutyák irtását, ám az általános felháborodás és a Brigitte Bardot francia színésznő és állatvédő miatt - aki 150 ezer dollárt adományozott az állatok nemzőképtelenné tételére - lemondott erről. A kutyákat sokan etetik, fedelet ácsolnak nekik, gyakran kiváltják őket a sintérektől és visszaviszik eredeti helyükre.

A helyzet 2001 óta sem változott jelentősen, tavaly év elején például ugyancsak elrendelték kiirtásukat - miután egy japán üzletembert halálra mart egy állat -, de az intézkedés nyomán megint fellángoltak a viták, még egy internetes petíciót is útjára indítottak az állatvédők.