Franciaország atomreaktort szállít Líbiának

Vágólapra másolva!
Franciaország és Líbia szerdán memorandumot írt alá, amely atomreaktor szállítását irányozza elő az észak-afrikai országnak a tengervíz sótalanítására - közölte egy francia tisztségviselő szerda este, miután Tripoliba érkezett Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy találkozzon Moamer el-Kadhafi líbiai vezetővel közvetlenül a bolgár ápolónők szabadulása után.
Vágólapra másolva!

Mohamed Abderrahman Salgam líbiai külügyminiszter azt jelezte, hogy a két ország "katonai-ipari partnerségről" szóló megállapodás, valamint polgári célokat szolgáló atomipari memorandum aláírására készül.

Sarkozy olyan politikai útnak nevezte alig egynapos vizitjét, amely segíteni hivatott Líbiának a nemzetek közösségébe való visszailleszkedését.

Sarkozy feleségével, Céciliával együtt személyesen járt közben a líbiai gyerekek HIV-vírussal való megfertőzésének vádjával eredetileg halálra ítélt öt bolgár ápolónő és egy orvos hazaengedése érdekében. Az ügy nyolc éven át mérgezte az EU és Líbia kapcsolatait.

Egyes tömegtájékoztató eszközök tudni vélték, hogy a bolgár egészségügyiek sorsáról folytatott tárgyalások során Franciaország kilátásba helyezte: katonai védelmet nyújt Líbiának, ha támadás éri. Az információ a Le Point című hetilap online kiadásában olvasható, továbbá az is, hogy Sarkozy stratégiai partneri viszonyt ígért Líbiának.

A Sortir du nucléaire elnevezésű francia atomellenes mozgalom azzal vádolta Sarkozyt, hogy líbiai atomerőművek építéséhez való francia segítségnyújtás árán érte el az ápolónők szabadulását. "Sarkozy megfeledkezni látszik arról, hogy Kadhafi személyében diktátorral van dolga" - írta a zöld szervezet.