Megerősítették Legija és társainak börtönbüntetését

Vágólapra másolva!
A szerb legfelsőbb bíróság végleg megerősítette pénteken Milorad Ulemek Legijának és hat vádlott-társának börtönbüntetését a Slobodan Milosevic egyik nagy ellenfelének tekintett Ivan Stambolic néhai szerb elnök 2000. augusztusi meggyilkolásáért, s a később külügyminiszterré vált Vuk Draskovic ellenzéki vezető ellen két hónappal korábban elkövetett sikertelen merényletért.
Vágólapra másolva!

A bíróság Legija ügyvédjei panaszának három hónapi mérlegelése után határozott 40 évi börtönbüntetésének helybenhagyásáról, immár harmadfokon. A bíróság szerint az eredeti ítéletek "teljesen szabályosan alkották meg a tényállást".

Visszautasították a vádlott-társak hasonló panaszát is a tavalyi másodfokú ítéletek ellen, köztük Radomir Markovic, a milosevici kémszolgálat egykori teljhatalmú főnöke 15 éves börtönbüntetésének megváltoztatására irányuló beadványt.Markovicnak 15 évet kell börtönben ülnie. Mindegyik vádlott megkezdte már a büntetés letöltését.

Legiját idén május 23-án, egy másik perben szintén 40 évi börtönre ítélte egy belgrádi bíróság Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök 2003. évi meggyilkolásáért.

Vuk Draskovicra, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnökére 2000. június 15-én lőttek rá nyolcszor montenegrói nyaralójában, de a politikus csodával határos módon túlélte a merényletet. Stambolicot két hónappal később, augusztus 25-én egy belgrádi parkban elrabolták. Három évre rá kiderült, hogy még aznap meggyilkolták. A védett tanúvá avanzsált vörössapkás, Nenad Sare (Legija egykori testőre) vezette el a rendőrséget egy Újvidék melletti erdőségben arra a helyre, ahol meszesgödörbe süllyesztették Stambolic holttestét.

Mindkét politikus neve szerepelt a rendszerváltást eredményező, 2000 szeptemberében tartott jugoszláv elnökválasztás szóba jöhető jelöltjei között. A vádirat szerint mindkét bűntényre alantas szándékkal Slobodan Milosevic néhai államfő adott utasítást Legijának.