Állítólag kivégeztek egy koreai túszt a tálibok

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni tálibok egyik szóvivője hétfőn este bejelentette, hogy agyonlőtték egyik dél-koreai túszukat, egy férfit. A hírt egyelőre nem lehet megerősíteni más forrásból.
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfő este videofelvételt sugárzott a dél-koreai túszokról. Az egyperces néma videofelvételen földön ülő, kendőt viselő, megviselt nőket lehet látni, mögöttük néhány fegyveres áll. Nem tudni, hogy a felvétel mikor készült. A terroristák 23 túszt ejtettek közel két hete, és saját embereik szabadon bocsátását követelik az életükért. A nap folyamán korábban olyan hírt terjedt el, hogy ultimátumuk határidejét szerdáig meghosszabbították. A csoport vezetőjét, egy 42 éves férfit a múlt szerdán lőttek agyon.

"Több ultimátumot is megszabtunk az afgán kormánynak, de nem vette figyelembe a követelésünket. Végül 20.30-kor (közép-európai idő szerint 18.00-kor) megöltünk egy Szung Szin nevű koreait, és a holttestét (a Gazni tartománybeli) Karabag járásban hagytuk" - közölte Juszuf Ahmadi tálib szóvivő. Fenyegetésként hozzátette: további túszokat is megölnek, ha a kormány nem hajlandó elengedni a fogságba esett lázadókat, de pontos határidőt nem mondott.

Gazni tartomány kormányzója, Miradzsuddin Pattan azt közölte, hogy két túsz haláláról kapott meg nem erősített jelentéseket. "Egyelőre azonban ezt semmi sem erősíti meg" - tette hozzá.

Alisah Ahamdzai rendőrfőnök is azt közölte, hogy két túsz haláláról kaptak értesítést a Kabultól 140 kilométerre délre található Karabag járásbeli Csar Daival térségéből, ahol állítólag az áldozatok holttestét hagyták. A rendőrök még az este a helyszínre utaztak, hogy megkezdjék a kutatást - tette hozzá.

A tálibok helyi idő szerint reggel 7.30-ig adtak határidőt az afgán kormánynak a fogolycsere elfogadására. Később Gázni kormányzója bejelentette, hogy a tálibok két nappal, szerdáig meghosszabbították ultimátumuk határidejét, de ez - úgy tűnik - megalapozatlan hír volt.

A dél-koreaiak egy Szöul melletti keresztény közösség tagjai, és humanitárius céllal érkeztek Afganisztánba. Július 19-én rabolták el őket a szunnita iszlamista tálibok a Kabulból Kandahárba vezető úton. Vezetőjüket, egy 42 éves férfit szerdán lőtték agyon.