Elindulhat Darfúrban a legnagyobb ENSZ-akció

Vágólapra másolva!
Októbertől érkeznek az első ENSZ-egységek Darfúrba, és az év végétől áll fel a világszervezet és az Afrikai Unió közös béketeremtő erője a térségben. Az erről szóló határozatot kedden fogadta el az ENSZ. A határozat értelmében a térségbe küldött 26 ezer békefenntartó fegyvert is használhat majd, hogy megóvja a civileket és a segélymunkásokat a 4 éve véres harcok dúlta térségben.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb szabású békeküldetésére bólintott rá az ENSZ. Összesen 26 ezer katonát és rendőrt küldenek a szudáni Darfúrba, hogy megvédjék a civileket és a segélymunkásokat a térségben harcban álló kormánycsapatok és lázadók fegyvereitől. Az ENSZ felhatalmazása szerint a békefenntartók fegyveres erőt is alkalmazhatnak.

A Szudán nyugati részén fekvő régióban folyó harcokban a becslések szerint 200 ezer ember vesztette életét és közel kétmilliónyian kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat 2003 óta, amióta kitört a lázadás a kormányzat ellen. A kartúmi vezetést és a hozzá közel álló arab milíciákat háborús bűnökkel vádolják, jóllehet a térség fekete afrikai lakosai elleni atrocitásokat az ENSZ-határozatban - Szudán nyomására - már nem nevezik népirtásnak.

Az első csapatok októberben érkeznek meg Darfúrba, az Unamid-nek (United Nations African Union Mission in Darfur - az ENSZ és az Afrikai Unió darfúri küldetése) nevezett teljes békefenntartó erő előreláthatóan év végére áll fel. Költségei várhatóan elérik az évi 2 milliárd dollárt (több mint 367 milliárd forint).

Szudán, jóllehet az elmúlt években hevesen ellenezte az ENSZ-békemisszió felállítását, megígérte, teljesíti az ENSZ-határozatban megszabott kötelességeit.