70 ezer amerikai hidat vizsgálnak a katasztrófa után

Vágólapra másolva!
Több mint 70 ezer híd szerkezetileg hibás az Egyesült Államokban, hasonlóan ahhoz, amely szerdán leszakadt Minneapolisban. Amerikai mérnökök szerint kijavításuk több mint 188 milliárd dollárba (34 210 milliárd forint) kerülhet a következő évtizedekben. Egyelőre nem tudni, hogy a hibásnak minősített hidakból hány életveszélyes.
Vágólapra másolva!

A 70 ezer hibásnak tartott építmény az összes amerikai híd 12 százalékát teszi ki. Ezeken a hidakon naponta, összesen több mint 300 millió jármű halad át. Nem lehet tudni, hogy ezen hibásnak minősített hidak közül hány minősíthető életveszélyesnek is.

Mindet megvizsgálják

A közlekedési miniszter csütörtök este elrendelte az összes olyan híd átvizsgálását az országban, amelynek szerkezete hasonló a Mississippi fölött leszakadt építményhez. Mary Peters elfogadhatatlannak nevezte a Minneapolisban történteket, s kijelentette, nem ismétlődhet meg a tragédia.

Felszólította valamennyi szövetségi államot, hogy haladéktalanul ellenőrizzék azt az összesen 750 hidat, amelynek szerkezete hasonló a szerda este beomlott építményéhez, vagyis rácsos szerkezetű, felsőpályás acélhíd. A baleset után négy holttestet találtak, de helyi idő szerint csütörtök este még 30 ember szerepelt az eltűntek listáján.

Anyagfáradtság

Továbbra sem lehet tudni a szerencsétlenség pontos okát, de az első szakértői vélemények szerint anyagfáradtságra vezethető vissza a hídomlás. Az amerikai közlekedési miniszter azt mondta, a minneapolisi hídnál tartott két évvel ezelőtti felülvizsgálat bizonyos "szerkezeti hiányosságokat" tárt fel, de Peters hozzáfűzte: ez nem jelenti azt, hogy a híd ne lett volna biztonságos. Tim Pawlently kormányzó azt hangoztatta, hogy az elmúlt években az építmény átvizsgálásakor csak kisebb károsodásokat észleltek, súlyosabb hiányosságot nem.

Megfigyelők szerint most mindenekelőtt azt igyekeznek tisztázni az arra illetékesek, hogy lehetett-e előre látni: a hiányosságok katasztrófához vezetnek. Szombaton George Bush amerikai elnök is ellátogat a szerencsétlenség helyszínére. Az elnök előzőleg pénzügyi segítséget ígért a híd újjáépítéséhez.

"Omladozik az infrastruktúra"

Az amerikai szövetségi autópálya-mérnökség öt évvel ezelőtt adott egy becslést arra, hogy mennyi pénzt kell költeni az elmaradt hídjavításokra az országban. A hatóság szerint akkor ez legalább 55 milliárd dollár volt, de az összeg azóta bizonyosan növekedett. Olyan összegről van szó, amelyet a kongresszus, a szövetségi kormány és az államok eddig nem tudtak vagy nem akartak félretenni ilyen célra.

"Nem azt csináljuk, amit a mérnökök szerint kellene. Sajnos, amikor következetesen alulfinanszírozzák az utakat és a hidakat, annak veszélyes következménye van" - jelentette ki Gregory Cohen, az egyik amerikai autóklub elnöke. Mint mondta, a mérnökök becslése szerint évente legalább 75 milliárd dollárra volna szükség a közutak és hidak állapotának csak a megóvására, de a rendelkezésre álló összeg 60 milliárd.

Az autópálya-mérnökség 2006-os adatai szerint a szerkezetileg hibásnak minősített több mint 70 ezer híd között vannak olyanok, amelyeket az 1990-es évek elején építettek. Egy híd akkor minősíthető szerkezetileg hibásnak, ha például nem használhatják kamionok, vagy egyéb súlykorlátozás vonatkozik rá, ha üzemben tartásához azonnali javítást kell rajta elvégezni, vagy ha le kell zárni. Harry Reid, a szenátus demokrata párti többségének vezetője kijelentette, hogy szerte az országban omladozik a közlekedési infrastruktúra.