Lokalizálták a dubrovniki erődtüzet

Vágólapra másolva!
Tűzoltók, katonák és önkéntesek - összesen körülbelül ezer ember - küzdött a lángokkal Dubrovnik környékén. A horvátországi város peremkerületeit egy Boszniából kiindult erdőtűz fenyegette, de a kedvezőre fordult szélben hétfő hajnalra sikerült lokalizálni a tüzet. A lángok miatt korábban több kisebb települést evakuálni kellett.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalra lokalizálták a Dubrovnikot fenyegető tüzet. A horvát tűzoltók és a polgári védelem megfeszített küzdelmét a kedvező irányba fordult szél is segítette. A körülbelül 25 kilométeres szélességben terjedő lángok vasárnap érték el Dubrovnik több peremkerületét. A dél-horvátországi város polgármestere az éjjel szükségállapotot rendelt el. Röviddel este tizenegy óra előtt az UNESCO világörökség listáján szereplő Adria-parti középkori város valamennyi negyedében megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák. "Polgári védelmi központot állítottunk fel, és készek vagyunk a veszélyeztetett negyedek lakosaink evakuálására" - közölte Dubravka Suica polgármester.

Az erdőtűz nem fenyegette a történelmi városrészt, csak Dubrovnik peremkerületeit, ahol néhány kiürített ház vált a lángok martalékává. A lakosság kitelepítésére nem volt szükség, de a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el, megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák. A polgári védelem egy stadionban és a Revelin-erődben rendezett be az éjszaka menedékhelyeket, arra szólítva fel a város lakóit, hogy aki nem érzi magát biztonságban, az jöjjön ezekbe a központokba.

Összesn több mint 250 tűzoltó és több száz önkéntes küzdött a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre. Az oltás során huszonhat sérült tűzoltót szállítottak kórházba, egyiküket súlyos állapotban.

Vasárnapra virradóra a tűz a Dubrovniktól 7 kilométernyire fekvő két települést, Mlint és Platot érintette, ahonnan kimenekítették a lakosokat, valamint turistákat egy plati szállodából. A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására a nap folyamán kiterjedtek, és vasárnap estére egy 20 kilométeres frontot alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni. Az erős szél miatt a tűzoltó repülőgépeknek hajnalig kellett várniuk, hogy a lángokkal harcoló ezer ember - közöttük a hadsereg egységei - segítségére siessenek.

Vujicic Marietta spliti magyar konzul az MTI-nek elmondta: hétfő reggelig nem érkezett olyan információ, hogy magyar állampolgár bajba került volna a körzetben. Ugyanakkor a Dubrovniknál apartmanban nyaraló magyarok közül többen is telefonon kértek tanácsot éjszaka - hallva a szirénákat és látva az erdőtűz fényeit -, hogy mit tegyenek. A magyar konzul szerint a helyi hatóságokkal érdemes konzultálni, de amennyiben a magyar turisták veszélyeztetve érzik magukat, akkor természetesen tanácsosabb biztonságosabb helyet keresni.

Forrás: EPA

A magyar konzul szerint a dubrovniki repülőtér változatlanul megközelíthető, és járható a Dubrovnikba - Split irányából - vezető adriai autópálya is. A dubrovniki hatóságok az éjszaka korlátozták ugyan az autóforgalmat, de hétfőn minden jel szerint feloldják a közlekedési tilalmakat. A szigeteket és a tengerparti részt, vagyis a turistákat nem fenyegette az erdőtűz.